İstanbul-İzmir Otoyolu 54 bin kişiye istihdam sağladı 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun üretim sektörüne sunduğu katkıyı aktararak GSYİH’nin 8,5 milyar TL’lik kısmının bu yol üzerinden geldiğini ifade etti. Yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen bölgede 2635 hektarlık genişleme yapıldığı kaydedildi. 

YAŞAM 07.02.2022, 14:58 07.02.2022, 15:57
İstanbul-İzmir Otoyolu 54 bin kişiye istihdam sağladı 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun devlete katkısı hakkında yazılı açıklamalarda bulundu. Açıklamalar şu yöndeydi: “Otoyol, binlerce kişiye istihdam ortamı sağlayan ve ülke ekonomisine olumlu katkı veren bir sistem oldu. Güzergah üzerinde 306 yeni işletme belgesine sahip olan tesis açıldı. İstanbul-İzmir Otoyolu Gayrisafi Yurt İçi Hasılasına 8,5 milyar lira katkı sundu. Otoyol güzergahı üzerinde 8 yeni OSB açıldı. Yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen bölgede 13 Organize Sanayi Bölgesi kapsamında 2635 hektarlık alan genişletmesi yapıldı.” 



Otoyolun 2907 metrelik kısmı Osmangazi Köprüsü 

“İstanbul-İzmir Otoyolu’nda 2907 metre uzunluğundaki kesim Osmangazi Köprüsü olarak kullanıldı. 21 bin 571 metrelik 38 viyadük, 179 köprü, 6445 metrelik 3 tünel, 4 adet bakım işletme merkezi, 18 servis alanı, 22 kavşak, 21 gişe alanı, 291 alt geçit kutu menfezi ve 715 hidrolik kutu menfezi inşa edildi. Yap-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirilen projenin 42 kilometrelik kısmı bağlantı yolu iken 384 kilometrelik kısmı otoyol olarak kullanılıyor. İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve İstanbul’da nüfusun yoğun olarak yaşadığı düzlemde hayata geçirilen bu proje, Türkiye’den dünyaya açılan önemli ihracat kapılarından biri konumunda. Bölgede proje ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan proje aynı zamanda sanayi, turizm, ekonomi ve sosyal hayata da olumlu katkılar sağlıyor.” 



Güzergahtaki tesislerde hızla artış yaşandı 

“İstanbul-İzmir Otoyolu boyunca inşa edilen işletme, bakım ve dinlenme tesislerinde hızla artış yaşandı. 31 bin yeni işletme belgeli yapı turizme katılırken 306 yeni işletme belgeli tesis açıldı. Bu tesislere 61 bin yeni yatak eklendi. Bölgedeki turizm sezonu uzadı ve ziyaretçi sayısında artış gözlemlendi. Bölgede ticari limanların varlığı sebebiyle Türkiye’de ithalat ve ihracatın önemli kısmı bu bölgeye yayıldı. Ulaşımda sağlanan kolaylıklar, gelişimi artırdı. Bölgede şu anda 54 bin personelin istihdam edildiği bilgisi aktarıldı.” 



Hayvancılık ve tarım sektörüne etki etti 

“Projenin hizmete açılmasıyla birlikte ülke ekonomisine önemli katkılar sunan tarım ve hayvancılık sektörlerinde de ivme kaydedildi. Bölgenin uygun iklimi ve coğrafi koşulları sayesinde tarımsal faaliyetlerin her kolunda gelişme yaşanırken tarım alanlarındaki ekili alan artışı 300 bin dekar oldu. Üretim hacminde ise 408 bin ton artış yakalandı. Hayvancılık sektöründe de küçükbaşta 713 bin, büyükbaşta ise 350 bin hayvan artışı kaydedildi. Otoyol sayesinde ise üretilen ürünlerin tüketiciye daha hızlı şekilde ulaştırılması sağlandı.” 

Yorumlar (0)