İstanbul'daki 'Hayalet gemi', su altından görüntülendi: Korku filmi gibi...

Maltepe Sahilinde lodos sebebiyle batan “Erdemler 6” adlı geminin içi görüntülendi. Korku filmlerini aratmayan görüntülerde gemiden saçılan lastikler, sandalyeler ve el arabası kameralara yansıdı. Temmuz ayında batık gemi parçalanarak su yüzeyine çıkartılmaya başlandı. 

YAŞAM 29.08.2022, 12:05 29.08.2022, 12:16
İstanbul'daki 'Hayalet gemi', su altından görüntülendi: Korku filmi gibi...

Marmara Denizinde su altı hayatı görüntüleyen dalgıç İsa Şahintürk, Maltepe Sahilinde lodos sebebiyle batan “Erdemler 6” adlı gemiyi su altı kirliliğine dikkat çekmek için görüntüledi. 

Film sahnelerini aratmadı

Su altında görüntülenen geminin etrafından lastikler, el arabası, hayalet ağlar ve pek çok katı atık görüldü. Su altında yarı batık durumdaki gemi korku filmi sahnelerini aratmadı. Pek çok eşyanın su altında dağılmış bir şekilde bulunması sebebiyle Şahintürk, su altı kirliliğinin engellenmesi için atık maddelerin toplanması gerektiğini belirtti. Erdemler 6 adlı geminin söküm işlemleri temmuzda başladı. Fakat hemen yanındaki AYİŞ 1 adlı Ro-Ro gemisi, yarı batık halde sahilde bulunuyor. 

“Su altında lastik, mangal, yatak ve pet şişelerini görmek mümkün” 

Bazı gemilerin batırılarak turizm için kullanıldığını belirten Dalgıç İsa Şahintürk, “Gemi olumsuz hava koşulları sebebiyle kendiliğinden battı. Bu sebeple içerisinde yer alan eşyalarda gemi ile beraber tedbir alınmadan battığı için tehlike arz ediyor. Söküm işlemleri olmadan çocuklar içerisine yüzerek girmeye çalışıyordu. Bu durum da ciddi bir tehlike oluşturuyordu. Su altında geminin içerisinde yer alan pek çok eşya denize dağılmış bir halde. Dalış yaptığım esnada bunların tamamını görüntüledim. Dron ile su altında çekilen görüntülerde de olduğu gibi içeride pek çok eşya etrafa saçılmış. En önemli problem etrafa saçılan atıklardır. Su altında kameralarımıza en çok takılan, gemilerin yanaşması için kullanılan lastikler oldu. Denizin kirlenmesinde ciddi bir faktör. Lastiklerin ve denize dökülen atıkların temizlenmesi lazım. Pet şişeleri, lastik, mangal ve yatakları su altında görmek mümkün” sözlerini kullandı.

İstanbul sahillerinde pek çok geminin demirlemiş ve icralık bir halde beklediği öğrenildi. Bu gemilerden çoğu uzun süre kullanılmadığı için kuvvetli lodos ile beraber kıyıya sürüklenerek batıyor. Bu, su altı kirliliğinin artmasına sebep oluyor. 

Yorumlar (0)