İstanbul'da yeni tehlike: Aedes

Megakent İstanbul'da etkisini gösteren sivrisinekler yara ve kaşıntılara yol açarken, artan vakalar yurttaşları endişelendiriyor. Prof. Dr. Kenan Midilli, "'Aedes' türü çok saldırgan olduğu için gündüz saatlerinde de saldırıyorlar. O sebeple rahatsızlık daha da belirgin bir hal alıyor." dedi.

YAŞAM 03.08.2022, 21:14
İstanbul'da yeni tehlike: Aedes

Avcılar Yeşilkent Mahallesi üzerindeki dere yakındaki sokaklarda sayıları artan sivrisinekler, çevre sakinlerinde yara ve kaşıntılara yol açıyor.

Başta 'Aedes' adlı tür olmak kaydıyla çeşitli sivrisinek ısırmalarının yol açtığı sorunlardan ve yetersiz kalan ilaçlamadan şikayet eden mahalle sakinleri çözüm bulunmasını istiyor. Sineklerin ısırdığı  çocukların kol ve bacaklarındaki yaraları gösteren mahalleliler, durumun çözümü için yetkililere çağrı yaptı.

"İlaçlama yapılmıyor"

Yeşilkent Mahallesi'nden esnaf Muharrem Kurnaz, ilaçlama gerçekleştirilmediğini ve sivrisinek ısırıklarından ötürü vücudunda yaraların olduğunu ifade etti.

Sivrisineklerin kaşındırdığını söyleyen Kurnaz, "Yalnızca ben değil, tüm mahalle şikayetçi. Vücudumun her yeri yara, sürekli kaşınıyor. Evimde ve dükkanımda her yer sinek dolu. Mahallenin sürekli olarak ilaçlanması gerekiyor. Ben de sinek ilacı kullanıyorum fakat iki günde bitiyor." dedi.

"Artık bir çözüm bulunmalı"

Yeşilkent Mahallesi sakinlerinden İpek Uslu da mahalledeki sinek çok fazla sayıda olmasından ötürü yatılmadığını ve çocukların vücudunun yara içerisinde olduğunu belirtti.

Uslu, sinek ilaçlama faaliyetlerinin çok az yapılmasından dolayı şikayetçi olduğunu aktararak, "Çocuklar rahat bir uyku uyuyamıyor. Her tarafları yara ve enfeksiyon içinde. Bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Çok saldırgan bir tür"

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Midilli, basın mensuplarına, 2010 yılından sonra ülkemizde görülmeye başlayan 'Aedes' sivrisineklerin global hareketlilikteki artış ve iklim değişikliğinin etkisiyle yayılmaya devam ettiğini kaydetti.

Midilli, şöyle konuştu:

"Bu türlerin kapalı mekanlara girmeleri engellenmeli. Açık havada ise sinek kovucular kullanılabilir. 

Ülkemizde bu sene henüz 'Culex' ve 'Aedes' türlerinin taşıdığı hastalıklar görülmedi. Özellikle 'Aedes' cinsi, Afrika, Asya ve Güney Amerika'da yaygın olan hastalıkları kişiden kişiye bulaştırıyor. Şu an için bu hastalıklardan Batı Nil virüsünün sebep olduğu hastalık dışındakiler bizim bölgemizde endemik bir hastalık değil. Fakat bahse konu sivrisineklerin Türkiye'de yerleşik hale gelmesi gelecek yönünden tehdit oluşturmakta. Söz konusu bölgelerdeki hastalıklar Türkiye'de de endemik hale gelebilir. 'Aedes' türü çok saldırgan olduğu için gündüz saatlerinde de saldırıyorlar. O sebeple rahatsızlık daha da belirgin bir hal alıyor. 

Sivrisineklerin ürediği küçük su birikintilerinin oluşması engellenmelidir. Saksı diplerinde bile çoğalabilen türlerden söz ediyoruz. Hayvanlar için konulan su kaplarındaki suları her gün yenilemek gerekiyor. Kurumsal olarak yapılacak olan mücadele ise aynı bir husus."

Yorumlar (0)