İstanbul'da hava kirliliği günden güne azalıyor!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle alınan tedbirler, İstanbul'da hava kirliliğini en fazla Başakşehir ve Esenyurt ilçelerinde düşürdü.

YAŞAM 13.05.2020, 14:43
İstanbul'da hava kirliliği günden güne azalıyor!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde vatandaşların dışarı çıkmaması, havanın kalitesinin yükselmesinin ve kirliliğin azalmasının önünü açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre, İstanbul'un ilçelerinde bulunan partikül madde (PM10) Nisan ayı hava kirliliği oranı, 2018 ve 2019 yılı Nisan ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 28 oranında geriledi.

En fazla hava kirliliği azalması Başakşehir ilçesinde gerçekleşti.  

Hava kirliliği, Nisan ayında Başakşehir'de yüzde 45, Esenyurt'ta 44, Bağcılar'da 43, Fatih'te 43 ve Sarıyer'de yüzde 41 oranında geriledi. 

Öte yandan, hava kirliliği, Arnavutköy ilçesinde yüzde 27 ve Avcılar ilçesinde yüzde 24 oranında arttı.

"İnsan faaliyetlerinin azalması kirletici emisyonlarının azalmasına katkı sağlıyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde İstanbul'da havanın kalitesinin arttığını ifade etti. 

Prof. Dr. Toros, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin hava kirliliğini azalttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"İnsanlar nisan ayında genelde evden çıkmadı. Zaten alınan önlemler kapsamında nisan ayında birçok gün sokağa çıkma yasağı vardı. İnsanların evde kalması İstanbul'da hava kirliliğini azalttı. İnsan faaliyetlerinin azalması kirletici emisyonlarının azalmasına katkı sağlıyor. Bundan dolayı hem ülkemizde hem de İstanbul'da hava kirliliği oranı geçmiş yıllardaki aynı dönemin verilerine göre düştü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalitesi ölçüm istasyonlarında verileri inceleyerek kentteki hava kirliliği oranının ortalama yüzde 28 azaldığını gördük. İlçelerde en fazla hava kirliliği Başakşehir ve Esenyurt'ta azaldı."

Yorumlar (0)