İstanbul'da da mesai saatleri değişiyor!

İstanbul Valiliği, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde toplu ulaşımda yaşanan yoğunluğu en aza indirgemek için harekete geçti. Alınan bilgiye göre, mesai saatlerinde değişikliğe gidilecek. 

YAŞAM 14.09.2020, 10:22 14.09.2020, 12:22
İstanbul'da da mesai saatleri değişiyor!

Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında yeni tedbirler almaya başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "En fazla vaka Ankara'da" şeklindeki açıklamasının ardından başkentte mesai saatleri konusunda düzenlemeler yapıldı.

Ankara Valiliği, kamu kurum ve kuruluşlarının mesai saatlerinde bazı düzenlemeler yapıldığını ve dört ayrı zaman dilimi oluşturulduğunu duyurdu.

Bunun üzerine İstanbul Valiliği de harekete geçti. İşe geliş-gidiş saatlerinde meydana gelen kalabalığın önüne geçmek için mesai saatlerinde değişikliğe gidilmesine karar verildi. 

16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul'da sadece kamuyu değil, özel sektörü de içine alacak bir çalışma gerçekleştiriliyor. 

Konuya ilişkin açıklama Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'dan geldi. 

Prof. Dr. Ilıcalı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ayakta "üçte bire" kadar yolcu taşınmasına müsaade edildiğini belirterek, bunun metrobüs için bir günde en çok 600.000 yolcuya tekabül ettiğini söyledi. 

Bir günde 550.000 kişinin metrobüs kullandığını aktaran Prof. Dr. Ilıcalı, bu kişilerin yüzde 10'unun sabah işe giderken yani sabah saat 08.00-09.00 aralığında, yine yüzde 10'unun da işten dönerken yani akşam saat 17.00-18.00 aralığında araçlara bindiğini kaydetti. 

"Trafiğin yoğun olduğu ilçelerde önlem alınabilir"

Prof. Dr. Ilıcalı, İstanbul'da 10 ilçede yoğun trafik meydana geldiğine dikkat çekerek, söz konusu ilçelerde mesai saatlerinin düzenlenmesi halinde kalabalıkların önüne geçilebileceğini söyledi.

Metrobüslere bir sefer daha ilave edilmesi halinde sistemin işe yaramayacağını aktaran Prof. Dr. Ilıcalı, takip aralığının azalması halinde daha fazla kaza gerçekleşme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

"Bir saat geriye almak işe yaramaz"

Prof. Dr. Ilıcalı, 10 ilçede mesai saatlerinin "aşamalı" olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, mesai saatlerinin bir saat geriye alınması halinde bu defa yoğun trafiğin sabah saat 08.00'de değil, 07.00'de meydana geleceğine dikkat çekti.

Kalabalıkların meydana geldiği ilçelerde bulunan iş yerlerinin tespit edilmesi ve mesailerde dört ayrı zaman dilimi oluşturulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Ilıcalı, İstanbul Valiliğinin konuyla ilgilendiğini söyledi. 

Prof. Dr. Ilıcalı, yoğunluğun yaşandığı ilçelerde mesailerin şu şekilde bölünebileceğini ifade etti:

07.00-14.00,

08.00-15.00,

09.00-16.00,

10.00-17.00.

"20.000'in altına gerileyecek"

Mesai saatlerinin böyle ayarlanması ve bir saat de evden çalışılması durumunda pik saatlerde gerçekleştirilen 50.000 kişilik yolculukların 20.000'in altına gerileyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ilıcalı, iş yerlerinde mesai sürekliliğinin de sağlanabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Ilıcalı, işverenlerin söz konusu ayarlamaları yapmaları halinde sosyal mesafe kuralına dikkat edilebileceğini ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşma riskinin azalabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)