İstanbul'da 3 ilçe için hava kirliliği uyarısı!

İstanbul'da hava kirliliği, son günlerde artarak "sağlıksız" düzeye geldi. Uzmanlar, hava kirliliğinin en yoğun olduğu ilçeleri Esenyurt, Kartal ve Fatih olarak sıralarken, meydana gelebilecek solunum yolu rahatsızlıklarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

YAŞAM 19.02.2020, 16:29
İstanbul'da 3 ilçe için hava kirliliği uyarısı!

İstanbul'da son günlerde kirli ve puslu bir hava etkili oluyor. Ülkenin yüksek basınç alanı etkisinde olması ve sıcaklığın artış göstermesi nedeniyle fabrika bacalarından çıkan kirli hava ile egzoz dumanları dağılamıyor.

Uzmanlar, insan sağlığını riske atan bu durum için solunum rahatsızlığı bulunan vatandaşlara uyarıda bulundu. 

"Çok az bir bölgede iyi hava hâkim"

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye genelinde rüzgârın etkili olmaması nedeniyle hava kirliliğinin arttığını kaydederek, "İstanbul’da çok az bir bölgede iyi hava hâkim. Geri kalan bölgelerde orta ve sağlıksız seviyede." ifadelerini kullandı. 

"Ulaşım, fabrikalar, ısıtma tesisleriyle ilgili"

Prof. Dr. Toros, İstanbul'da hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeleri açıklayarak, "Aslında tabii topografya ile de ilişkili, o bölgede yakılan enerji kaynakları ile de ilişkili. Yani ulaşım, fabrikalar, ısıtma tesisleriyle ilgili. Şu an itibariyle Kartal bölgesinde, Esenyurt bölgesinde ve Aksaray bölgesinde hava kirliliği sağlıksız seviyede görünüyor. Diğer bölgelerde orta ve hassas seviyede olduğunu görüyoruz." dedi. 

"Solunum yolu rahatsızlığı olanların dikkat etmeleri gerekiyor"

Hava kirliliğinin etkili olduğu bölgelerde ikamet eden vatandaşları uyaran Prof. Dr. Toros, "Bu bölgelerde yaşayan insanların biraz daha dikkatli olmaları, vücudu yoracak hareketlerden kaçınmaları son derece önemli. Bilhassa solunum yolu rahatsızlığı olan vatandaşların dikkat etmelerinde fayda var. Hava kirliliği küresel ölçekte insanlığın önündeki en önemli sorunlardan birisi. Çünkü bu soluduğumuz hava başta bizim solunum sistemimiz olmak üzere akciğer, kalp-damar sistemi hatta beyine varana kadar sağlık sorunlarına neden oluyor." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)