İsmail usta, çiviyi bile kesen özel bıçaklarını ihraç ediyor

İsmail Gölebatmaz Türkiye’deki sayılı özel bıçak üreten ustalardan biri ve Sivas’taki tek temsilcisi. Uzun uğraşlarla imalatını yaptığı ve tamamı el işçiliği olan bıçaklarına yurt içi ve yurt dışından yoğun bir talep olan Gölebatmaz, bıçaklarının çiviyi ve demiri bile rahatlıkla kesebildiğini ifade ediyor.

YAŞAM 28.03.2021, 11:56 29.03.2021, 10:20
İsmail usta, çiviyi bile kesen özel bıçaklarını ihraç ediyor

Türkiye’de yalnızca birkaç ustanın Sivas’ta ise yalnızca İsmail Gölebatmaz’ın yüksek karbonlu çelik ve geyik boynuzu kullanarak yapmış olduğu bıçaklar çiviyi dahi kesebiliyor.

Memleketinde baba mesleğini sürdüren 50 yaşındaki bıçak ustası Gölebatmaz, birbirinden güzel bıçakların üretimini yapıyor.

Geyik boynuzu ve yüksek karbonlu çelik kullanarak yaptığı kaliteli bıçaklar Gölebatmaz’ın elinde şekilleniyor. Tamamıyla el yapımı bıçaklar kolay bir şekilde çiviyi kesebiliyor. Türkiye’de ise bu ustalığı yapan yalnızca bir iki kişi var. Bunlardan biri Sivas’taki İsmail Gölebatmaz. Bıçaklarını yurt içinde ve yurt dışında pazarlayan usta malzeme işçiliğine göre değişmekle beraber ortalama bıçak fiyatlarının bin ve bin 500 TL arasında olduğunu söylüyor.

“Çiviyi demiri keser, tıraş eder”

Gölebatmaz, çiviyi ve demiri bıçakların çok rahat bir şekilde kesebildiğini ifade ederek şunları söylüyor:

“1983 yılından bu zamana dek mesleğimi sürdürüyorum. Görseldeki bıçağımızın farklı bir içeriği bulunuyor. Uygulamasını da kendimiz gerçekleştiriyor. Kesinlikle deforme, bozulma olmuyor. Hem tıraş ediyor hem de bir çiviyi demiri çok rahat bir şekilde kesiyor. Parçalama ve kesme özelliği çok yüksek. Tamamıyla el yapımı kesinlikle lazer kullanmıyoruz. Kabzalarda ise geyik boynuzu kullanıyorum. Çünkü böylesine kaliteli bir malzemeye kaliteli bir kabza yakışır.

“3 bıçak 1 haftamı alıyor”

Fiyatlar ortalama olarak bin TL’den başlayıp, işçiliğe malzemeye göre bin 500’e kadar çıkabiliyor. Kullanılan malzemenin işçiliğine göre de değişiyor tabi.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda talep alıyoruz. Yurt dışından talep geldiğinde ortalama 3 bıçakla başlıyorum. Oldukça yorucu olan bu işte 3 bıçağı yapmak ortalama bir haftamı alıyor. Bu şekilde benim gibi çalışanlar çok nadirdi Türkiye’de. Yani birkaç usta ancak varız.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (6)
Bursadan selamlar olsun 3 yıl önce
Bıçakçı ismail usta iletişim numarası yokmu
Avni İnan 3 yıl önce
Sayın ustam hayırlı işler ben ORDU dan AVNİ İNAN 0530 156 58 44 BEN PICAK Almak istiyorum Lütfen bana tel.numarası Yazarmısınız
Cafer çetin. Eskisehir 2 yıl önce
Nasıl alabilirim.ekmek et sebze bıçağı kaç tl.
Serdar 2 yıl önce
Slmlar bıçak satın alacaktım videonuzu izledim kurbanlık ev bıçağı birde av için alacaktım telefon alabilirmiyiz
Eko 2 yıl önce
facebook'ta Sivas Bıçakçılar diye bir sayfada ustanın görselleri var onun gerçek sayfası mı bilmiyorum ama linki bu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057866161045
Nafiz Durak: 05365211112 3 ay önce
Selamünaleyküm. Telefon numaranı yazarmisin.