Islak imza üzerinden dolandırıcılığa son: İmza atmada yeni dönem başlıyor

Kimlik kartlarında yeni bir dönem başlıyor. E-imzalı olacak şekilde düzenlenecek olan çipli kimliklerin dönüşümü bu gece yarısından itibaren başlıyor. 10 Ocak 2022 Pazartesi gününden itibaren 50 şehirde başlayacak olan e-imza ekleme işlemi, il ve ilçe nüfus müdürlüklerindeki nüfusmatikler aracılığıyla yapılabilecek.  

YAŞAM 09.01.2022, 17:48
Islak imza üzerinden dolandırıcılığa son: İmza atmada yeni dönem başlıyor

2016 senesinin ilk döneminde başlayan “yeni kimlik” diğer adıyla “çipli kimlik” uygulaması gelişerek devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama ile birlikte hem boyutu küçültülen hem de içine kişiye özel çip ile resmi tüm belgelerin aktarıldığı yeni kimlik kartları artık imzalı oluyor. 

21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen “Hayat Kimliğinle Kolay” projesinin ikinci adımı, 10 Ocak 2022 Pazartesi (yarın) itibarıyla uygulanmaya başlıyor.  

İmzalar vatandaşlar tarafından yüklenecek 

Bu gece yarısından itibaren başlatılacak olan uygulama, il ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerinde yer alan nüfusmatikler aracılığıyla yapılacağından dolayı sabah 08.30 sularında resmi olarak başlamış sayılacak. Şimdilik 50 şehirde yaşayan vatandaşlar, kimlik kartlarına e-imzalarını yükleyecek. Vatandaşlar tarafından yapılacak olan işlemlerde nüfus müdürlüğü görevlileri de yardımcı olacak. 

Hangi şehirlerde yapılacak? 

Yeni uygulama şu anda 50 şehri kapsıyor. Bu şehirler ise şu şekilde: Zonguldak, Van, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Şanlıurfa, Sivas, Siirt, Samsun, Sakarya, Rize, Osmaniye, Ordu, Muğla, Mersin, Mardin, Manisa, Malatya, Kütahya, Konya, Kocaeli, Kayseri, Kastamonu, Kars, Kahramanmaraş, İzmir, İstanbul, Isparta, Hatay, Gaziantep, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Edirne, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Çanakkale, Bursa, Batman, Balıkesir, Aydın, Antalya, Ankara, Amasya, Ağrı, Afyonkarahisar, Adıyaman ve Adana. 



Uygulama, çok yakında tüm illere açılacak 

Nüfusmatiklerde e-imza yükleme işlemlerinin başarılı şekilde yürütülmesi durumunda uygulama, kısa sürede tüm ülkeye yayılacak. Tüm ülkeye yayılmasının ardından ise nüfus müdürlüklerinin yanı sıra bankalar ve tapu müdürlüklerinde de e-imza yüksele uygulaması gerçekleştirilebilecek. 

Uygulama ne işe yarayacak? 

Bu yeni uygulamayla birlikte vatandaşlar yeni kimlik kartlarını hem kimlik hem de e-imza olarak kullanabilecek. Bu uygulama ile özel sektör ve kamuda kırtasiyecilik azaltılacak; işlemler artık daha hızlı, eksiksiz, kaliteli ve hatasız şekilde gerçekleştirilecek. Bu şekilde iş ve işlem başına he zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlanacak.  

İmzalar nasıl olacak? 

Yeni nesil çipli kimlik kartlarına yüklenen imzalar, kişiye özel şekilde belirli harf ve sembollerden oluşacak. Kimliğin sahibinin imzası, kimlik ile elektronik olarak eşleştirilecek. Bu şekilde e-imza yeni nesil kimliğe tanımlanmış olacak. Yeni nesil imza olan e-imza, günümüzde kullanılan ıslak imzaya nazaran daha hızlı ve güvenli olarak biliniyor. Bu şekilde artık vatandaşların ıslak imza üzerinden dolandırılmasının da önüne geçilmesi planlanıyor. 
 

Yorumlar (0)