Işık kirliliği böcekleri yok ediyor, hayvanları aç bırakıyor 

Bilim insanları, ışık kirliliği ve canlılar üzerinde yaptıkları araştırmaların sonucunu paylaştı. Araştırma raporuna göre ışık kirliliği, böceklerde “endişe verici” düşüşlere yol açıyor. 

YAŞAM 30.08.2021, 10:44 02.09.2021, 17:17
Işık kirliliği böcekleri yok ediyor, hayvanları aç bırakıyor 

Bir internet gazetesinde yer alan habere göre İngiltere’de görev yapan bir grup bilim insanı, ışık kirliliği hakkında araştırma yaptı. Akşam ve gece saatlerinde sokak lambalarından mekanların ışıklandırmalarına ve hatta havai fişeklere kadar ışık enerjileri üzerinde yapılan araştırmalara göre gece güveleri, ışık kirliliğinden büyük oranda etkileniyor. 

Tırtılların sayısında ciddi azalış söz konusu 

Işık kirliliğinin böcekler üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ışık kirliliği, yerel böceklerin popülasyonları üzerinde zararlı etkiler bırakıyor. Özellikle gece güvelerinde davranış bozukluklarına ve tırtılların sayısında da yarı yarıya düşüşe sebep olan bu kirlilikten kuşlar da nasiplerini alıyor. Çünkü tırtılların sayısının azalması, kuşların da yiyecekten yoksun kalmasına sebep oluyor. Ayrıca ışık kirliliği arıların, kın kanatlı böceklerin, sürüngenlerin, karıncaların ve bazı kuşların sekiz kat daha hızlı yok olmasına; hamamböceği ve karasineklerin de hızla çoğalmasına sebep olabiliyor. 



Işık kirliliğinin önüne geçilebilir 

Işık kirliliğinin önüne geçmek ve bu sayede canlı yaşamını korumak için alınabilecek birkaç önlem bulunuyor. Bunlar sokak lambalarında hareket sensörleri kullanmak, renk filtreleri kullanmak ve sokak lambalarını erken saatlerde karartmak gibi kolayca uygulanabilecek etkinlikler olarak belirtiliyor.  

Böcek popülasyonunda düşüş var 

2019 senesinde yapılan bir araştırmaya göre böcek popülasyonunda dünya çapında büyük düşüşler yaşanıyor. Böceklerden beslenen amfibi, kuş, sürüngen ve yarasa gibi canlılar da aç kalıyor. Aynı zamanda böceklerle taşınan bitki tozları da azalıyor. Her canlının birbiriyle yakından bağlantılı olduğu yaşam döngüsünde ışık kirliliği, geniş ve geri döndürülemez sonuçlar doğuruyor. 

Yorumlar (0)