İş yerinde bulduğu boynuzlu gergedan böceğine gözü gibi bakıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde tuhafiye işleten Nesrin Çetin, iş yerinde bulmuş olduğu boynuzlu gergedan böceğine gözü gibi bakmaya başladı ve sosyal medyada tanesinin 90 bin TL olduğu iddiası üzerine böceği korumaya aldı.

YAŞAM 19.07.2021, 12:14 20.07.2021, 09:15
İş yerinde bulduğu boynuzlu gergedan böceğine gözü gibi bakıyor

İznik’te uzun bir süredir tuhafiyecilikle geçimini sağlayan Nesrin Çetin (45), nadir görülen gergedan böceğini iş yerinde buldu. 

Böceğe ‘Tuhaf’ adını koydu

Nesrin Çetin, iş yerinde bulduğu böceğe “Tuhaf” adını koyduğunu söyledi ve "Dükkanı açarken karşımda dev bir gergedan böceğini buldum. İnternetten hemen araştırdım. Baktım değeri de çok fazla. Ailemizden biri gibi gözüm gibi bakıyorum” sözlerini kullandı.

Böceğin satışı yasaklanmıştı

2015’in Haziran ve Temmuz döneminde gergedan böceği, Türkiye’de gündem olmuştu. Gergedan böceğiyle ilgili çıkan haberler sonrası bazı vatandaşlar, bu böceği aramaya başlamıştı. Fakat bu gelişmelerin ardından, koruma altındaki gergedan böceğinin satışı yasaklanmıştı. 

Uzmanlar, o dönem yaptıkları açıklamalarda, gergedan böceklerinin evlerde bakılmasının ekolojik yapıya zarar verdiğini söylemiş ve "Böyle yakalanırsa nesli tükenebilir" sözleriyle uyarılarda bulunmuştu.

Antarktika hariç her kıtada görülebilir

Antarktika hariç her kıtada görülebilen bir böcek olan gergedan böceği, Latince 'Oryctes Nasicornis' olarak biliniyor. Öte yandan kabuğundaki keratin maddesi sebebiyle ilaç, kozmetik ve kimya sanayisinde de kullanılabiliyor. 

Bitki, çöp ve yapraklara sığınarak hayatını sürdüren böcek türünün değeri ise böceğin büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor.

Ağırlığının 850 katına kadar taşıma kabiliyeti olduğu için, koleksiyoncuların ilgisini çekiyor. Türkiye'de pazarı olmayan bu böceğin yurt dışına çıkarılması da yasaklandı. 



Yorumlar (0)