İran’dan kaçıp Türkiye’ye sığınan kadın, çöpten çimento üretecek 

Kadın haklarını savunduğu için hakkında idam kararı çıkartılan İranlı Galavizh Ayoubi, İran’dan Türkiye’ye kaçtı. Burada ise kendine, kimsenin aklına gelmeyen bir işi başarmak için yetkililerden yardım bekliyor. Ayoubi, bulduğu çöplerden çimento yapmak için gün sayıyor. 

YAŞAM 05.05.2021, 15:40 06.05.2021, 10:33
İran’dan kaçıp Türkiye’ye sığınan kadın, çöpten çimento üretecek 

Adana Yüreğir’de yaşayan 32 yaşındaki Galavizh’i biz, 14 Nisan gecesinde komşusundaki yemekten döndükten sonra eşinden dayak yiyen kadın olarak tanıyoruz. Galavizh’in kızı tarafından videosu çekilen ve sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu olayın ardından yapılan mahkemede darpçı koca tutuklanmıştı.

Aynı mahkemede ise şaşırtan bir ayrıntı ortaya çıktı. Galavizh, İran’da hakkında idam kararı çıkartılan pek çok kadından yalnızca biri. Ülkesinde kadın hakları savunuculuğu yaptığı için idam edilmesi istenen bu kadın aslında başarılı bir mimar. 



İran’da ödül aldı 

Galavizh, İran’daki iş hayatı sırasında yaptığı projeler ile ödül aldığını ve şu anda İran’da kullanılan projesinin oldukça ilgi gördüğünü belirterek aynı projeyi Türkiye’de de uygulamak istiyor.

Galavizh, “Çöplerden geri dönüşüm ile ürettiğim çimento, ısı yalıtımında oldukça etkili ve aynı zamanda rutubeti de önlüyor. Haşerelerin gelmesini de engelleyen bu çimento ile binaların sıvanması da oldukça kolaylaşıyor. Şu anda İran’daki fabrikalarda çöplerden çimento üretiliyor. Bu projeyi ben gerçekleştirdim.” şeklinde konuşuyor.

İran’a tüm formülleri vermemiş

Galavizh, İran’da gördüğü muamele yüzünden projenin tüm formüllerini üreticilere vermediğini ve şu anda İran’daki projenin eksik devam ettiğini belirterek şunları söylüyor: “Elimdeki 3 formül oldukça önemli ve ben bunların Türkiye’de hayata geçmesini istiyorum. Bu aşamalardan sonra elde edilen çimento daha da güçlü olacak. Yetkililer bana destek verirse Türkiye için güzel şeyler yapabilirim.”

 

Yorumlar (0)