İptal edilen turun parasını sigorta ödeyecek

Bir tur şirketinden yurt dışı paket tur satın alan vatandaş, tur gerçekleşmeyince ödediği 2 bin euro'yu tahsil için mahkemeye başvurdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan mahkemenin geri çevirdiği tatilciye iyi haber geldi. Kurul, iptal edilen turun sigorta kapsamında olduğuna hükmetti.

YAŞAM 27.08.2019, 12:59
İptal edilen turun parasını sigorta ödeyecek

Bir tur şirketinden İtalya-Güney Fransa yurt dışı turu için 2 bin euro karşılığında tur satın alan karı-koca, söz konusu firmanın tasfiye sürecine girdiğinin öğrenilmesi üzerine tur hizmetinden yararlanamadı.

Talihsiz çift, tur satışlarının sigorta kapsamında olması sebebiyle sigorta şirketine gerekli ihbarı yaptı. Yapmadıkları tatil parasını alamayan çift, 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu'nun 12/a maddesi uyarınca iflasta dahil taahhüdün yerine getirilmemesi hâlinin teminat dahilinde olduğunu öne sürerek Asliye Ticaret Mahkemesi'nin yolunu tuttu.

Mahkemede savunma yapan sigorta şirketi avukatı, seyahat acentesinin iflas etmediğini bildirdi. Mahkeme, sigorta şirketinin yalnızca sözleşme kapsamına alınmış rizikoların gerçekleşmesinden doğan zararları tazmin etmekle yükümlü olduğu, poliçede seyahat acentesinin hizmet kusurunun paket turun hiç gerçekleşmemesi hâlini teminat altına almadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verdi. Davacılar, kararı temyiz etti. 

Tatilciler paralarını geri alabilecek

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından karar bozuldu. Mahkeme ilk kararında direnince Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girdi. 

Kurul kararında, paket turun hiç gerçekleştirilememiş olması hâlinin 'Seyahat Yurt dışı Poliçesi Özel Koşulları Kitapçığı'nın 22. maddesinde belirtilen 'acentenin kusuruyla gereği gibi yerine getirilememesi hâlinde' ifadesinin maddede sayılan üç hâlin dışında bağımsız bir teminat olduğunun ve bu ifadenin paket turun hiç gerçekleştirilememesi hâlini de teminat kapsamına aldığının kabulü gerektiği bildirildi. 

Söz konusu kararda şu ifadelere yer verildi:

"Zira söz konusu poliçede ayrıca teminat dışı hâller de belirtilmiş olup, paket turun hiç gerçekleştirilememesi hâli teminat dışı hâller arasında sayılmamıştır. Sözleşmede öngörülen rizikolardan herhangi birinin veya bazılarının sigorta teminatı dışında kaldığını ispat yükü sigortacıya aittir. Bu durumda davalı sigorta şirketi rizikonun teminat kapsamı dışında kaldığını ispatlayamamıştır. Hâl böyle olunca, yerel mahkemece paket turun hiç gerçekleştirilememiş olması hâlinin sigorta poliçesi teminatı kapsamında olduğu kabul edilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Bu itibarla, yerel mahkeme direnme kararının yukarıda açıklanan değişik gerekçe ve nedenlerden dolayı bozulması gerekir. Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda açıklanan değişik gerekçe ve nedenlerden dolayı bozulmasına hükmedilmiştir."

Emsal niteliğindeki bir kararla paket turu iptal olan tatilciler, sigorta kapsamında paralarını geri alabilecek. 
 

Yorumlar (0)