İnternetten alışverişlerde SKT tehlikesi! Muhakkak kontrol edin

İnternetten yapılan gıda alışverişlerinde kimi zaman satıcıların tüketicilere SKT’si yaklaşan ürünleri gönderdiklerine dikkat çeken TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, gelen ürünlerin mutlaka son kullanma tarihlerine bakılmasını istedi.

YAŞAM 26.07.2021, 16:43
İnternetten alışverişlerde SKT tehlikesi! Muhakkak kontrol edin

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, internetten yapılan alışverişler için tüketicinin ürünlerini yalnızca fotoğraftan gördüğünü, satın alma işleminin ardından ürünlerini seçemediğini söyledi.

Bakal, yerinde alışverişte satın alacak kişinin son kullanma tarihi yaklaşmış olan ürünleri almadığını, internet alışverişlerinde ise bunun bilgilendirmesinin büyük bir olasılıkla yapılmadığını söyleyerek, “Yalnız başınıza yaşıyor olabilirsiniz ve satın almış olduğunuz gıdayı uzun bir zaman içinde belki de tüketeceksiniz. Ancak gelen ürünün son kullanma tarihi yaklaşıyor olabilir. İnternetten yapılmış olan gıda alışverişlerinde raftaki ürünü tüketici kontrol edemiyor. Eve gelmiş olan ürünlerin mutlaka son kullanma tarihine bakılması gerekli. İşletmeye de burada görev düşüyor. Raf ömrü yaklaşan ürünleri özellikle internetten alışveriş gerçekleştiren tüketicinin poşetine koymamalı.” ifadelerini kullandı.

Cayma hakkı yok

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin 15. maddesinde son kullanma tarihi henüz gelmemiş fakat yaklaşmakta olan ürünler için satın almanın ardından cayma hakkının bulunmadığını kaydetti.

“Alışveriş alışkanlığı dünyada koronavirüs salgınıyla birlikte değişti”

Bakal, özellikle süt ürünleri ve şarküteri gıdaları için son kullanma tarihlerine bakılması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Son kullanma tarihi gelen ürünlerin müşteriye gönderilmemesi gerek

“Bütün dünyada alışveriş alışkanlığı yeni koronavirüs salgını süreciyle birlikte değişiklik gösterdi. İnternetten alışveriş 1.5 senede çok fazla önem arz eden bir pazar oldu. Son dönemlerde özellikle, internette yaygın bir şekilde kullanılan market alışverişlerinde ürüne dokunmaya yönelik bir imkanı olmayan tüketicinin haklarının gözetilmesi gerek. Şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünlerinin bozulma ihtimali yüksek. Bu yüzden mutlaka kontrollerinin satın alındıktan sonra yapılması lazım. Satan işletmenin de empati yapıp satın alan tüketicinin haklarını koruması büyük bir önem taşıyor. 10 kilogram ağırlığındaki bir peynirin son tüketme tarihine 7 gün kaldıysa eğer o ürün müşteriye gönderilmemeli.”

Ürünler son kullanma tarihine bakılıp alınmalı

Tüketicinin yanında üretici ve sağlayıcının da korunması gerektiğini söyleyen Bakal, “Üretici, ‘malı satılacak’ diye üretim yapıyor. Sağlayıcı kişi ise malı satabileceğini düşünerek pazarda bulunuyor. Yani her ikisi de ülke ekonomisi için ter döküyor. Tüketimi uzun zaman sürecek olan ürünlerin son kullanılma tarihine bakılıp alınması daha doğru olacaktır.” dedi.

Yorumlar (0)