İnternet dolandırıcılığına ilişkin Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar

Yargıtay, hesap sahibi kişinin hatası veya dolandırıcı şahısla işbirliğinin kanıtlanamaması halinde, tüm zararın ilgili bankanın sorumluluğunda olduğuna hükmetti. Karar metninde, “Banka, hesap sahibinin parasını muhafaza etmekle yükümlüdür” denildi. 

YAŞAM 26.09.2022, 11:30 27.09.2022, 13:27
İnternet dolandırıcılığına ilişkin Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar

Son yıllarda hızla artan internet dolandırıcılığına ilişkin Yargıtay’dan emsal niteliğinde bir karar çıktı. Karara göre; kişinin banka hesabında bulunan parası, kendi kusuru ve bilgisi olmadan üçüncü kişiler tarafından çekilirse, zararın tamamından ilgili banka sorumlu tutulacak. Konuya ilişkin karar metnini yayımlayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, bankaların öncelikli görevlerinden birinin, hesap sahibi kişilerin parasını muhafaza etmek olduğunu vurguladı. Bu kapsamda etkili güvenlik önlemi sağlamayan bankaların, müşterilerin zararlarından sorumlu olduğu belirtildi. 

Bilgisi olmadan İskenderun şubesinde hesap açtılar

Öte yandan Yargıtay’ın gündemine gelen bu gelişme, Eskişehir’de yaşandı. Edinilen bilgilere göre özel bir bankanın Eskişehir şubesinde hesabı bulunan şahıs adına, söz konusu bankanın İskenderun şubesinde de bir hesap açıldı. Bunun yanı sıra davacının talebi ve bilgisi dışında Eskişehir şubesinden İskenderun şubesine para aktarıldı. İskenderun şubesindeki para ise başka bir şehirdeki şubeden nakit olarak çekildi. 

Bilgisi ve talimatı dışında hesabından para çekildi

Konuya ilişkin suç duyurunda bulunan davacı, bu sürecin kendisinin talimatı ve bilgisi dışında yaşandığını vurguladı. Bu işlemler için hiçbir bildirim yapmadığını dile getiren mağdur vatandaş, bankanın kusurlu olduğunu ve görev yükümlülüğünü yerine getirmediğini dile getirdi. İnternet bankacılığı sebebiyle ciddi bir maddi zarara girdiğini belirten davacı, zararın faiziyle birlikte banka tarafından karşılanmasını talep etti. 

Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozdu

Banka ise yaptığı savunmada, havale işlemi esnasında davacının telefon ile arandığını ve kendisinin tüm sorulara doğru cevap verdiğini belirtti. Bu kapsamda ilk havalenin yapıldığı, ikinci havale sırasında ise imza onayı alınamadığı için işlemin gerçekleştirilemediği aktarıldı. Banka avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Bankanın bilgi işlem sistemleri her açından son derece güvenlidir. BDDK tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve incelenmektedir. Davanın reddini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Bu kapsamda Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi bankanın kusurlu olmadığına hükmetti ve davanın reddine karar verdi. Bu duruma itiraz gelince Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu. 

“Davalı banka, ilgili hesaptan çekilen tüm paradan sorumludur”

Yargıtay, usulsüz olarak çekilen paraların tamamen ilgili bankanın sorumluluğunda olduğuna hükmetti. Yayımlanan karar metninde, hesap sahibi kişinin bankadan alacaklı olduğuna vurgu yapıldı. Kararda, “İşlemde davacının üçüncü kişilerle işbirliği yaptığı ya da başka şekilde hatalı davrandığı kanıtlanamamıştır. Davalı banka tarafından, hesapta bulunan paranın güvenliği sağlanamamıştır. Bu kapsamda paranın kötü niyetli şahıslara karşı muhafaza edilemediği, güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Yaşanan bu durum gerekçesiyle davalı banka, ilgili hesaptan çekilen tüm paradan sorumludur. Bunun ilke olarak kabulü gerekir” denildi. 

Yorumlar (0)