İnternet alışverişinde mağdur olan yüz binlerce müşteriyi ilgilendiren karar!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, uzaktan satışla gerçekleştirilen alışverişlerde mağduriyet yaşayan, ürünü beklediği gibi gelmeyen ve muhatap bulamayan müşterilerin ürünün bedelini kargo firmasından tahsil edebileceklerini ifade etti.

YAŞAM 08.11.2020, 10:24
İnternet alışverişinde mağdur olan yüz binlerce müşteriyi ilgilendiren karar!

Vatandaşların son yıllarda internet üzerinden alışverişe ilişkin şikayetçi olduğu konulardan biri de kargo firmalarının bazılarıyla yaşanan anlaşmazlıklar. 

Hal böyleyken vatandaşlar kargo firmaları nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri nasıl giderecekleri konusunda detaylı araştırmalar yapıyor. 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, uzaktan gerçekleştirilen alışverişte mağduriyeti olan vatandaşların hakem heyetine başvurup kargo bedelini alabileceklerini kaydetti.

İnternetten gerçekleştirilen satışlarda banka havalesiyle ödeme yapılmamasına ilişkin uyarıda bulunan Şahin şu önemli açıklamaları kaydetti:

"Banka havalesiyle ödeme yapmayın"

"Tüketicilerin en fazla yaşamış olduğu sorunların başında öncelikle uzaktan satışlar var. Bu satışlar için malesef daha sonra muhatap bulunamayabiliyor. Bu konuda tüketici maddi manevi problemler yaşayabiliyor. 

Tüketicilere bu konuya dair önemli bir hatırlatmamız var. Kesinlikle uzaktan alışveriş yaparken internetten, banka havalesiyle ödeme gerçekleştirmeyin. Ödemeleri yalnızca kapıda yapacağınız şekilde bilgi paylaşın. Bunu neden söylüyoruz, çünkü muhatap bulunamadığı zaman parayı verdiğiniz kargo firması muhatabınız haline geliyor ve biz bir sorun yaşadığımız vakit parayı ödeme yaptığımız kargodan alırız.

"Tüketici muhataba ulaşamazsa direkt bedeli kargo firmasından alabilir"

Şu anda elimizde emsal birçok karar bulunuyor. Tüketici muhatabına ulaşamadığında uzaktan satışlarda o bedeli direkt olarak kargodan alıyoruz. Fazla dikkat edilmesi gereken şey ise cayma bedelinin geçirilmeden muhatabına iletilmesi. 14 günlük bir süre bu. 'Uzaktan satıştan vazgeçtik, istediğimiz ürün gelmedi' şeklinde hakem heyetine başvuru yapıp kargodan bu bedel alınabiliyor. Şu anda yüz binlerce insanın muhatap bulamadığını düşünürsek bu bedeller çoğunlukla geri alınamıyor. Uzaktan satışlar büyük bir dolandırıcılık mecrası oldu. Denetimsiz ve başıboş bir şekilde birçok insanın mağdur edildiğini görüyoruz.

"Kargo firmasına ödeme yapmadan paket teslim edilmiyor"

Tüketici bir ürünü görselde görüyor ve fiyatı da uygun güzel bir ürün. Fakat ödemeyi gerçekleştirmeden kargo firması çalışanı paketi tüketiciye vermiyor. Ödemeyi gerçekleştirip paketi açtığında asıl problem başlıyor. Ceket istiyor kumaş parçası geliyor, gömlek istiyor atlet geliyor. 

"Tüketicinin mağduriyetini gideren emsal kararlar var"

Bize gelen başvurularda tüketiciler mağduriyet yaşayınca ödemeyi kargoya yapıp yapmadığını soruyoruz. Gelen emsal kararlarda ayakkabı, elbise, gömlek, terlik, çanta... Her şey var. Yani istenilen fotoğraftaki ürün görseli güzel ama gelen ürün eski veya tamamen farklı bir ürün. Hakem heyetine başvurulduğunda kargonun ödemesi kararı çıktı. Kargo ödeme makbuzuyla hakem heyetine başvuran tüketiciler bu bedeli geri alabilirler.

Yorumlar (0)