Instagram ve Facebook’dan kürtaj yasağı: Bazı gönderiler ve etiketler kısıtlandı

Instagram ve Facebook’un kürtaj ile alakalı bazı içerikleri ve etikleri kısıtladığı tespit edildi. Söz konu kısıtlamalar, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 1973 yılında dönüm noktası niteliğindeki Roe v. Wade davasını bozmak için karar vermesinden sadece birkaç gün sonra uygulanmaya başlandı. Google ise konuya ilişkin olarak kadınların kürtaj haklarını destekleyeceğini ve eyaletlerden bildirilen uygulama taleplerine asla uymayacağını açıkladı.

YAŞAM 28.06.2022, 17:16
Instagram ve Facebook’dan kürtaj yasağı: Bazı gönderiler ve etiketler kısıtlandı

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre Instagram, kürtaj ile ilgili en az iki etiketi sildi ve gönderileri sınırladı.

İşte kısıtlanan içerikler

Bu kısıtlamaların arasında “mifepriston” (gebeliği erken dönemde sonlandıran hap) ve “kürtaj hapları” (ingilizce: abortion pills) yer alıyor. Facebook ise konuyla ilgili “kürtaj haplarını postalayabileceğini” belirtirken platformda yer alan gönderileri kaldırdı ve bu tarz paylaşımları yapmaya devam eden kullanıcıları geçici süreyle engelledi.

İngiliz gazetesi Daily Mail, Facebook’u denedi

Facebook'ta bir araştırma yapan Daily Mail gazetesi, açtığı bir hesap aracılığı ile bazı sayfalarda “Kürtaj hapları postalanabilir' gönderisi yayınladı.

Gazetenin haberine göre, bir dakikadan daha kısa bir süre içinde, gönderinin Facebook’un ilaçlar ile ilgili Topluluk Standartlarına aykırı olduğunu ifade eden bir bildirim çıktı. Bunun üzerine, Daily Mail yorumla alakalı Meta ile iletişime geçtiğini fakat henüz bir cevap alamadığını açıkladı.

Google, kararı kadın çalışanlarına bıraktı

Öte taraftan Google, Meta’nın tersine kadınların kürtaj olma haklarını desteklediğini söyledi. Google’ın yöneticilerinden Keith Enright, şirketlerinin eyaletlerden bildirilen kürtaj kuralları ile ilgili kararlara ve uygulama taleplerine asla uymayacağını söyledi.

ABD’ de kürtaj hakkı için halk sokaklara döküldü

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından ABD’de kürtajın anayasal bir hak olmaktan çıkarılmasından dolayı halk sokaklara döktü. Kararı protesto eden vatandaşlar, birçok farklı eyalette gösteriler düzenledi.

Kürtaj kararına, Biden yönetiminden de sert tepki!

Mahkemenin kürtaj kararına Biden yönetiminden de tepki gecikmedi. Biden yönetimi karara sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili Başkan Joe Biden, "Ülke ve mahkeme adına oldukça üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.

Kanada, Fransa, Belçika ve İspanya devlet liderleri de kürtaj kararına tepki gösterdi.

Yorumlar (0)