İnsanlar sosyalleşti, beyinler küçüldü

Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, insan beynin boyutunun tarih boyunca değişiği saptandı. Buna göre yaklaşık 3 bin yıl önce insanların iş bölümü yapması ve sosyalleşmesi sonucunda daha az enerji harcamasıyla küçüldü. Araştırmacılar küçülmenin yeni teknolojiler nedeniyle sürebileceğini belirtiyor.

YAŞAM 26.10.2021, 10:22
İnsanlar sosyalleşti, beyinler küçüldü

Amerika’da araştırmacılar çalışmalarını insan beyni üzerine yoğunlaştırdı. 985 adet fosilleşmiş ve modern beyni araştırdı. 2,1 milyon yıl önce ve 1,5 milyon yıl önce insan beyninde yaşanan büyümenin aksine 3 bin yıl önce insan beyninde küçülmeler yaşandığı tespit edildi.

Beyin daha verimli oldu

Araştırmaya göre, antik çağlarda yaşayan insanlar bilginin paylaşılmasıyla ve bireylerin uzmanlaşarak sosyal çevreler oluşturmaya başladığı andan itibaren beyin daha verimli hale gelerek küçülmesine sebep oldu.

Boston Üniversitesi araştırmacıları çalışmalar sonucunda antik çağda yaşayan o dönem insanlarının bilgi depolamak için daha az enerjiye ihtiyaç duyması nedeniyle beyinlerinin küçüldüğünü tespit ettiklerini söyledi. Bilim insanları bu savdan hareketle modern insan beyninin bilgiyi kolaylıkla depolayan teknolojiler nedeniyle daha da küçülebileceğini açıkladı.

Büyük bir gizem

Bilim insanları insan beynindeki bu değişikliklerin nedenini araştırdı ve milyonlarca yıl önce yaşanan bu ebat artışlarının insanın erken evrimi ile teknolojik gelişmelerin yaşandığı dönemin neredeyse aynı zamanda denk geldiğini fark ettiler.

Bu çalışmada yer alan isimlerden Dr. Jeremy DeSilva, “Modern çağda insanların sahip olduğumuz beyinlerin Pleistosen atalarımızın beyinlerine göre daha küçük olduğunu biliyoruz. Beyinlerimizin neden küçüldüğü ise, antropologlar için büyük bir gizem konusu” şeklinde konuştu.

İnsanlar ve karıncalar karşılaştırıldı

Öte yandan, araştırmacılar bu gizemi çözmek için evrenin tarihsel modelleri üzerine çalışarak analiz ettiler ve elde ettiği bulgularını karınca toplumlarında bilinenlerle karşılaştırarak bazı öngörüler sundu. İnsan ve karınca arasındaki benzerliklerde insan beyninin büyüklüğündeki değişiklikleri etkileyen faktörlerin grup kararı alma, iş bölümü gibi sosyal yaşamın önemli yönleri olduğunu keşfetti.

Araştırmada sonuç olarak araştırmacılar, daha küçük beyinlerin, daha az enerji kullandığını ve insanların 3 bin yıl önce bilgi paylaşmaya başladıkları için ve beyinlerinin bilgiyi depolaması için çok daha az enerji kullanmasından dolayı boyutlarının küçüldüğünün belirlendiğini belirtti.

Yorumlar (0)