İnşaatta izleme sistemi: Yeni dönem 1 Ocak'ta başlayacak
1 Ocak 2024'te uygulamaya alınacak inşaat demiri izleme sistemi (İDİS) sayesinde yapı güvenliğinin tesis edilmesi bekleniyor. Yılda 40 milyar dolarlık vergi kaybının önüne geçeceği düşünülen sistem sayesinde inşaat demirinin üretiminden satışına ve denetçi kontrolüne kadarki bütün süreçler şeffaf şekilde takip edilecek. Özel güvenlikli etikete sahip olmayan demirler satılamayacak.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan depremler, Türkiye'yi yasa boğdu. Depremlerde binaların enkaza dönüşmesi, yapı güvenliğinin sorgulanmasına sebep oldu. Binaların yıkılmasında sorumluluğu bulunan kişiler tutuklandı. Depreme dayanıklı binaların inşası için yapılması gerekenler kamuoyunda gündem oldu.
1 Ocak 2024'te uygulamaya alınacak
Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de yapı güvenliğinin tesis edilebilmesi için inşaat demiri izleme sistemi kuruluyor. Hem kayıt dışı ekonominin önüne geçmek hem de binalarda kullanılan demirlerin kalitesini ölçmek için kurulacak sistem, 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulamaya alınacak. Yeni sistemde sadece demir değil, inşaatta kullanılacak çimento ve diğer malzemeler de sıkı şekilde denetlenecek.
Tüm süreçler adım adım takip edilecek
Buna göre inşaat demirleri, üretim hattından çıkmalarının ardından adım adım takip edilecek. Özel güvenlikli işaret ile kayda alınacak demirin ithalat ve teslim süreci yakından izlenecek. Laboratuvar test süreçleri incelenecek.
Özel güvenlikli etiket zorunlu
2024 yılı itibarıyla özel güvenlikli etikete sahip olmayan inşaat demirlerinin ticareti yasak olacak. Ticareti yapılacak demirlerin, inşaat demiri izleme sistemi (İDİS) ile izlenebilir olması gerekecek.
İnşaat demirinin üretiminden tesliminde kadarki süreçlerin kayıt altına alınması, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda olacak. Üretim, satış, yapı denetçi kontrolü ve onayı gibi süreçler, bu sistemden izlenebilecek.