İnci kefalinin tersine göç yolcuğunu, dikkatleri üzerine çekiyor!

Van Gölü’nde yaşayan ve yılın belli dönemlerde üremek için susun akışının ters yönünde ilerleyerek mücadele veren İnci Kefali balığı, zorlu bir yolculuk içinde. Her yıl Nisan ve Temmuz ayı ortasında göç eden balıklar, yerli ve yabancı turistler tarafından takip ediliyordu. Ancak bu yıl salgın nedeniyle takip edilemeyen göç, seyircisiz olarak sanal ortamda takip edilebiliyor. 

YAŞAM 08.05.2021, 15:31 08.05.2021, 16:20
İnci kefalinin tersine göç yolcuğunu, dikkatleri üzerine çekiyor!

Yalnızca Van Gölü’nde yaşayabilen ve göle özgü tek balık türü olan inci kefali, üreme döneminde tatlı sulara doğru göç yolculuğu yapıyor. Bu yolculuğu Nisan ve Temmuz ayları ortasında gerçekleştiren inci kefali, neslini sürdürebilmek amacıyla bu yolculuğu yaparken, doyumsuz bir görüntü zevkiyle yaşatıyor. Önlerine çıkan engelleri de uçar tatta zıplayarak aşma mücadelesine giren inci kefalleri,  güç sırasında ilginç dakikalar yaşıyorlar. Suyun akışının tersine doğru yüzen balıklar, zorlu bir yolculuk içerisine girişiyorlar.

Salgın nedeniyle izleyicisiz olarak göç gerçekleşiyor

Gölün, Van’ın Erciş ilçesine bağlı bölümünde oldukça zorlu anlar yaşayan inci kefalleri, Göle bağlı olan Deli Çay'ın bulunduğu alanda izlenebiliyorlar. Yılın her bahardan yaza geçiş mevsiminde takip edilen bu göç yolculuğu, yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgiyle izleniyor. Göçün başladığı bu dönemler, koronavirüs salgını nedeniyle tam kapanmanın olduğu dönemde saklın bir şekilde izleniyor. Her yıl binlerce ziyaretçinin keyifle takip ettiği göç yolculuğu, salgının da etkisiyle ancak sanal olarak gözlemlenebiliyor.

Kimi zaman martılara yeniliyorlar

Kaçak avın önüne geçilmesi için inci kefali için kurumlar ve güvenlikler öne geçerken, balığın engelleri aşmak için verdiği çaba da takdir topluyor. Tam koruma altındaki balıklar için, tatlı su ağızlarında ve Van Gölü kenarındaki yerleşim birimlerinde kurumlar tarafından önlem alınmış durumda. İnci kefalinin üreme için tatlı sulara gittiğini söyleyen balıklar için bent sorumluluğunu üstlenen Necip Yiğit, tam kapanma nedeniyle sürecin izleyicisiz olarak takip edildiğini belirtti.



Bayram sonrasında kısıtlamaların gevşemesiyle beraber izleyici ağırlayabileceklerini belirten Yiğit, balıkların keyifle takip edildiğini söyledi. İnci kefallerinin martı saldırılarına karşı mücadeleyi hatırlatan Yiğit, kimi zaman da mücadeleye yenik düşmelerinin hüznünün de yaşandığını söylüyor. 

Yorumlar (0)