İklim Zirvesi, Madrid'de başladı

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferanslarının 25.si bugün İspanya'nın başkenti Madrid'de başladı.

YAŞAM 02.12.2019, 13:33
İklim Zirvesi, Madrid'de başladı

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP25), 'Harekete geçme zamanı' sloganı ile 196 ülkeden temsilcinin katılımı ile İspanya'nın başkenti Madrid'de başladı.

Daha önce Şili'de yapılması planlanan fakat eylemler sebebiyle Madrid'e alınan COP25'in açılış konuşmasını konferansın başkanlığını yürüten Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt yaptı.

Şili Devlet Bakanı Carolina Schmidt, Şili'de ve dünyada çevresel ve sosyal krizlerin yaşandığını, bunları çözmek için toplum olarak insanları birleştiren değerlere dönülmesi gerektiğini vurguladı. Ve şöyle devam etti:

"Harekete geçme zamanı aslında bir slogan değil, ekonomik, sosyal ve aynı zamanda ahlâki sorumluluğu olan bir gerekliliktir."

Schmidt’in ardından bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de küresel ısınmanın geri döndürülemez bir noktaya geldiğini vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan nokta uzakta değil, üzerimizden geçmek üzere. Doğaya karşı savaşımızın durması gerekiyor. İklim değişikliğine bağlı hava kirliliği 7 milyon insanın hayatına neden oldu. İnsanlık doğaya karşı savaştı, şimdi karşı saldırı altında” ifadelerini kullandı.

COP25 gündemi

İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP25) katılan ülkelerin, 13 Aralık'a kadar devam edecek konferans boyunca, 2015'teki zirveden ismini alan Paris İklim Anlaşması'nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için vaatlerini yinelemesi beklenirken, çevreci örgütler ise bunun yeterli olmayacağını ve yeni kararlar alınması gerektiğini ileri sürüyor.

2020 sonrası iklim değişikliği ile mücadele çerçevesinin belirlendiği Paris Anlaşması, sanayileşme öncesi döneme kıyasla küresel sıcaklık artışının 2 derecenin olabildiğince altında tutulmasını ve fosil yakıt kullanımını azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmeyi hedefliyor.

Zirvenin diğer ana temalarından biri ise uluslararası ticaretin iklime zarar vermeden hangi kurallara göre işleyebileceği. İklim değişikliği sebebiyle oluşan ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi mali sonuçlara yol açan fırtına veya kuraklık gibi doğa olayları da konferansta tartışılacak.

Yorumlar (0)