İklim değişikliği deve kuşlarını da vurdu: Sezondan önce yumurtladılar

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yetiştirilmiş olan deve kuşları, sezon gelmeden yumurtlamaya başladı.

YAŞAM 24.01.2023, 12:21 25.01.2023, 14:23
İklim değişikliği deve kuşlarını da vurdu: Sezondan önce yumurtladılar

Fakültede kış mevsiminden dolayı dinlenme dönemindeki deve kuşları, hava sıcaklığının normalin üstünde olmasından dolayı toplam 7 yumurta verdi.

Deve kuşlarının sezon gelmeden yumurtlamasının yaz dönemi verimini de olumsuz düzeyde etkileyeceği düşünülüyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, yaptığı paylaşımda iklim değişikliğinin bütün hayvan türlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Bu süreçten üniversitede yetiştirilmiş olan deve kuşlarının da etkilendiğini söyleyen AK, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Yarımküre'de deve kuşları mart-nisan ayı gibi havaların ısınıp 20 dereceye çıkmasının ardından yumurtlamaya başlamakta, ardından yaz bitiminde eylül-ekim gibi de yumurtlama sezonu bitmekte. Biz bundan dolayı sezonun dışında erkek ve dişileri sonraki dönemlerde döllük fazla olmasından dolayı ayırıp ayrı bölmelerde tutuyoruz. Ancak bugünlerde havaların sıcak olmasından dolayı hava sıcaklığına aldanan hayvanların yumurtlamaya başladıklarını görüyoruz ki bu arzu ettiğimiz bir durum değil, nedeni ise kışın yumurtlanan yumurtalarda döllük oranı düşük olduğundan doğal kuluçkayla olması zaten söz konusu değil.

İklim değişikliği deve kuşlarının yumurtlama periyodunu da etkiledi

Yapay kuluçkadan çıkartılan civcivlerin de yaşam güçleri kış dönemi için çok iyi olmuyor. Çünkü hava dışarıda güzelken, güneş ışığı, dolaşma, otlama bunların en çok görülen problemlerden bacak problemlerini de engellediğinden dolayı daha sağlıklı bir şekilde gelişmelerinin önünü açıyor. Yani normal sezonun dışında yumurtlama bizlerin çok istediği bir durum değil. Normal sezondaki yumurta verimi de olumsuz şekilde etkileniyor. Bundan dolayı her şeyin doğal seyretmesi daha da mühim ancak maalesef kontrol edilemeyen iklim değişikliği bu anlamda hayvanları olumsuz yönde etkiliyor."

Yumurtlama sezonunun mart-nisan aylarında başladığını söyleyen Ak, "Ekim ayının sonuna dek hayvanların durumlarına göre kimi zaman daha erken soğursa daha erken, havalar iyi giderse ise kasıma dek süren bir sezon oluyor. Ülkemizin ortalaması 50 yumurta civarında ancak 70'e kadar ulaşan işletmeler de bulunuyor ve altında da olanlar var. Mesela Kıbrıs'ta üreticimi var, orada 100 yumurtaya dek çıkabiliyor." şeklinde konuştu.

Üniversitedeki deve kuşlarının 6-7 yumurta verdiğini söyleyen Ak, "Böyle devam ederse yumurtlama sürer ve bunların hepsi yaz dönemindeki asıl yumurta verimini olumsuz şekilde etkileyecek." ifadelerini kullandı.

Ak, bu süreçte elde edilmiş olan yumurtaları damızlık şeklinde değerlendiremediklerini ve bunları öğrenciler ile tüketmeyi planladıklarını da sözlerine dahil etti.

Yorumlar (0)