İkindi namazı nedir? Nasıl kılınır? Vakti nedir?

Bütün Müslümanların bildiği üzere namaz dinin direğidir. Vazgeçilemez, yok sayılamaz ve aksatılamaz bir ibadettir. Müslümanların 5 vakit namazlarından bir olan ikindi namazı nedir? Nasıl kılınır? Vakti nedir? İkindi namazının farzı nedir? İşte merak edilen o soruların cevabı...

YAŞAM 08.12.2020, 10:27 08.12.2020, 11:05 Hanife
İkindi namazı nedir? Nasıl kılınır? Vakti nedir?

Bütün Müslümanların bildiği üzere namaz dinin direğidir. Vazgeçilemez, yok sayılamaz ve aksatılamaz bir ibadettir. İkindi namazı da Müslümanların 5 vakit namazlarından birisidir. Dört rekât sünnet dört rekât farz olmak üzere toplam sekiz rekâttan oluşur. İkindi vakti namazı için Ebû Mûsâ’dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu:

“İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer.” demiştir. (Buhârî, Mevâkît 26; Müslim, Mesâcid 215)


İkindi Namazı’nın Vakti Ne Zamandır?

İkindi namazının vakti öğlen namazının vaktinin çıkmasıyla başlar. Ancak İslam âlimleri arasında ikindinin başlangıç ve bitişi vakitleri hususunda bazı görüş ayrılıkları olmuştur.

İmam Şafii, Ebu Sevr ve Davud ez Zahiri gibi İslam âlimlerine göreyse ikindinin vakti; öğlenin sonu ve ikindi vaktinin ilk diliminin başladığı vakittir ve bu iki vakit dilimi bölünememektedir.

İmam Ebu Hanife görüşüne göre ise ikindinin ilk vakti: her şeyin gölgesinin kendisinin iki misli olduğu zamandır. Öğlenin vakti de bu vakitte son bulur. Bu vakte “asr-ı sani” demiştir.



Hadislere göre İkindi vakti; 
 

Cibril hadisinde şöyle denilmektedir; “Cebrail (a.s) Hz. Peygamber’e (sallahu aleyhi vesellem) ikinci gün öğle namazını, ilk gün ikindi namazını kıldırdığı vakitte kıldırdı.”  (Ebu Davud, Salat, 3)

Abdullah Bin Ömer (r.a.)   rivayetine göre ise “İkindi namazının vakti, güneşin sararmasından önceki zamana kadar olan vakittir.” (Müslim, Kitabu’l- Mesacid, 172-173) 

Ebü Dâvud’un bir rivayetinde şöyle denmiştir: “Allah Rasulü (sallallahu aleyhi vesellem) sabah namazını kişi arkadaşının yüzünü tanıyamayacak -veya kişi yanındakini tanımayacak- kadar (ortalığın karanlık olduğu) bir anda kıldı. Sonra ikindiyi öylesine tehir etti ki, namazdan çıktığı zaman güneş sararmıştı…” (Ebu Dâvud, Salât 2, 396)

Ebu Hureyre (r.a.) hadisinde ise şu ifadeler yer alır; Güneşin batmasından önce ikindi namazından bir rekâta yetişen kimse, ikindi namazına yetişmiştir. Güneş doğmadan önce sabah namazından bir rekâta yetişen kimse de sabah namazına yetişmiştir. (Müslim, Kitabu’l Mesacid, 161) 

Cibril’in (a.s.) imamlık yapması ile ilgili hadisi tercih eden İslam âlimleri, ikindi namazının vaktini; her şeyin gölgesinin kendisinin iki katı olduğu zaman olarak kabul etmişlerdir İmam Ebu Hanife bu vakte “Asr-ı Sani” demektedir. Ebu Hureyre (r.a.) hadisini tercih eden İslam âlimleri ise ikindi namazının vaktini; güneş batmadan önce bir rekât olsun namaz kılınacak kadar bir vakit olarak düşünmüşlerdir. 



İkindi Namazı’nın Sünneti
 

Hanefi ve Şafii mezhebinin kabul olan görüşüne göre Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) ikindinin farzından önce dört rekât namaz kılardı. 

İkindi namazının Sünneti ile yatsının ilk sünneti İslam’da gayr-ı müekked sünnet çeşidindendir. Yani sürekli olmamak şartıyla ara sıra kılınmayabilir. 


İkindinin Sünneti ile ilgili Hadisler;
 

Ali ibni Ebû Tâlib (r.a.) şöyle dedi: “Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) ikindi namazının farzından önce dört rekat namaz kılardı. İkinci rekâtın tahiyyatında Allah Teâlâ’ya en yakın meleklere ve onların yolunca giden Müslüman ve mümin kimselere selâm ederdi.” (Tirmizî, Mevâkît 201, Cum’a 66)

Yine Hz. Ali’den (r.a.) başka bir rivayete göre de Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) ikindi namazının farzından önce iki rekât namaz kılardı. (Ebû Dâvûd, Tatavvu 8)

İbni Ömer’in (r.a.) rivayetine göre Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “İkindi namazının farzından önce dört rekât namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 8; Tirmizî, Salât 201) 

İkindi Namazı’nın Kılınışı 
 

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi İkindi Namazı dört sünnet ve dört farz olmak üzere toplamda sekiz rekâttır. Sünnet olan namaz önce kılınır. Efendimiz ikindinin farzından önce dört  rekât sünnet kıldığı için bizler de dört rekat sünnet kılmaktayız.


İkindi Namazının Sünnetinin Kılınışı;
 

Birinci Rekât; Ayak parmakları arası yaklaşık olarak dört parmak olacak şekilde ayarlanır ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde kıbleye dönülür. “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ikindi namazının sünnetini kılmaya” diyerek kalpten geçirilir ve dille de insanın kendi kulağı duyacak şekilde niyet ettikten sonra “Allahuekber” diyerek tekbir alınarak namaza başlanır. (Erkekler tekbir alırken ellerinin avuç içleri kıbleye gelecek şekilde normal açıklıkta olduğu şekilde ellerini kulaklarına doğru kaldırarak Allahuekber derler. Kadınlar tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı parmaklar normal bir açıklıkta ve parmak uçları omuz hizasında olur şekilde “Allahuekber” diyerek tekbir getirip namaza başlarlar)

Tekbirden sonra namaz başlar ve namazdayken secde edilecek olan yere bakılır.  Erkeklerin sağ eli sol elin üstünde ve sağ elin başparmağıyla serçe parmağı ellerini tutacak şekilde durur. Kadınlar, sağ el sol elin üstünde tutacak şekilde ellerini göğüs üzerine koyarlar. 

Daha sonra sırayla Subhaneke duasını, Fatiha suresini ve bir zamm-ı sure okumak gerekmektedir.

Daha sonra “Allahuekber” diyerek rükûya gidilir. Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiye’l Azim”  denilir. Gözler Ayakların üzerine bakacak şekildedir. Erkekler çok eğilirken kadınlar hafif eğilirler. Erkeklerin sırtlarının dümdüz olması gerekmektedir. Kadınların el parmaklarının arası açık olmamalıdır. Daha sonra “Semi Allahü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılarak ayaktayken “Rabbena Leke’l hamd” denilir. 

Secdeye gidildiğinde önce dizler sonra eller sonra burun ve alın yere konur. Ayaklar parmak uçları kıbleye gelecek şekilde olmalıdır. Üç defa “Subhane rabbiye’l ala” denir. Kadınlar secdedeyken kolları yanlarına bitişik olacak şekilde tutarlar. İki secde arasında en az bir kez “subhanallah” denecek kadar oturulur. Kadınlar ayaklarını yatık halde sağ tarafına koyar, erkekler ise sol ayağını yere yayar ve üzerine oturur. Daha sonra “Allahuekber” denir ve ikinci secdeye varılır. Aynı ilk secdede yapılanlar tekrar edilip ikinci rekata da “Allahuekber” denerek kalkılır. Böylece birinci rekat tekrarlanmış olur. 


İkinci rekatta sadece Fatiha suresi ve bir zamm-ı sure okunup geri kalanlar aynen yapılır ancak ikinci kez secde edildikten sonra Ettahiyatü duası ve Salli-barik duaları okunur buna “kade-i ahire” denir. Bu yapıldıktan sonra üçüncü rekata kalkılır. Üçüncü Rekâtta kalkılınca Sübhaneke duası, Fatiha, Zamm-ı sure okunur ve secdeye gidilir ancak secdeden sonra kade-i ahire yapılmaz. Dördüncü ve son rekat da aynı üçüncü rekat gibi kılınır ancak ayağa kalkılınca Sübhaneke duasını okumaya gerek yoktur. Dördüncü rekâtın ikinci secdesinde son oturuş yapılarak namaz tamamlanır. Son oturuşta Ettahiyatü duası, Salli-Barik duaları ve Rabbena duaları okunarak ikindi namazının ilk sünneti tamamlanmış olur.


İkindi Namazının Farzı;
 

İkindi namazının farzı da sünnete benzer olmakla birlikte birkaç fark vardır. Farzda ikinci rekâtta Salli-Barik dualarının okunmasına gerek yoktur. Ayrıca üçüncü rekâta kalkılınca da Sübhaneke duası okunmaz. Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda zamm-ı sure
 

Aleyna Nur Ayan / habernediyor.com

Yorumlar (8)
Murat ACAR 3 yıl önce
Çok başarılı. Detaylı bir şekilde anlatılışı ve eksik bilinen şeyler hakkında güzel bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.
Gökhan Karagöz 3 yıl önce
Alah razı olsun. İkindi namazı hakkında bilmediklerimi ögrendim.
Hülya Ayan 3 yıl önce
MAŞAELLAH RABB'İM ilimini arttırsın ihlaslı bir şekilde ibadet yapmayı nasip etsin en güzel şekilde hizmet ettirsin
Yasemin Alan 3 yıl önce
Elinize sağlık Aleyna hanım, çok bilgilendirici olmuş.
Gökçen Atasoy 3 yıl önce
Emeğinize sağlık Allah basarilarinizi daim etsin inşAllah.
Ayten KÖKSAL 3 yıl önce
Bilmediklerimizi öğrendiğimiz çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
Hatice Vildan 3 yıl önce
Herkesin okuyup faydalanması gereken bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık
Merve Yıldız 3 yıl önce
Elinize sağlık Aleyna Hanım çok bilgilendirici olmuş gerçekten . Başarılarınız daim olsun inşAllah .