İkinci el telefonda KDV indirimi fiyatlara yansıyacak

Yenileme merkezlerince satışa çıkarılan ikinci el cep telefonlarında KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesiyle beraber bunun fiyatlara yansıyacağı açıklandı.

YAŞAM 01.10.2021, 13:04
İkinci el telefonda KDV indirimi fiyatlara yansıyacak

Yenileme merkezlerinin satışa sunduğu ikinci el cep telefonlarında KDV oranı yüzde 1'e düşürülürken, Ticaret Bakanlığı tarafından yetki verilen yenileme merkezi sayısı 8'e yükseldi.

“Vergi indirimi fiyatlara yansıyacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, vergi avantajının telefon fiyatlarına yansıyacağını ve tüketicilerin daha uygun fiyatlarla cep telefonu satın alabileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile yenileme merkezleri ve bağlı yetkili satıcıların satışa sunduğu yenilenmiş telefonlarda KDV oranı yüzde 1'e indirilirken, ikinci el elektronik cihazlarda garanti sisteminin nasıl işlediği de sorulan sorulardan biri oldu.

Ticaret Bakanlığından gelen bilgilere göre, Bakanlığın hazırladığı ve 2020’nin Ağustos ayında yürürlüğe giren Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikle telefon ve tablet gibi ikinci el ürünlerin belirli bir standartta yenilenmesi, garantili vesertifikalı ve garantili bir şekilde yeniden satışa sunulmasına ilişkin uygulama usul ve esasları düzenlenmişti.

Düzenlemeyle birlikte kullanılmış tablet ve cep telefonlarının, Bakanlık tarafından onaylı merkezler tarafından yenilenmesi beklenirken yeni sistemle, yenileme merkezleri ve işlemlerinin standartları TSE tarafından belirlendi. Yenilenmiş cihazlara en az 12 ay garanti verildi.

Ekonomiye yeniden kazandırılacak

Söz konusu düzenlemeyle birlikte tüketicilerin ikinci el cihazları satarken ya da alırken güvenli alışveriş yapmalarının sağlanması, alınan cihaza yönelik karşılaşılan problemlerde hem garantiden hem de ayıplı maldan kaynaklanan hakların kullanılması amaçlanıyor. Öte yandan ithal girdi kalemlerinde yapılacak tasarruf ile cari açığın azaltılması ve ekonomik ömrü bitmeyen ürünlerin tekrar ekonomiye katkısının sağlanması hedefleniyor.

Bilgilendirme etiketi zorunlu

Yenileme yapılıp yapılmadığı kontrolü yapılmadan ikinci el tablet ve cep telefonlarının bilgilendirme etiketiyle satılması zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca, standartlara uygun yenileme işlemi yapılmayan malların yenilenmiş ürün algısı oluşturacak şekilde reklam ve satışı yasaklanırken tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı şu ana kadar 8 firmanın yenileme merkezi olarak yetkilendirilmesini kararlaştırırken, bunlar adına "yenileme yetki belgesi" düzenlendi. Bu firmalar; Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ, , Garantili Teknoloji İletişim Hizmetleri Ltd. Şti, HB Bilişim Servis Hizmetleri İthalat İhracat İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti, KVK Teknik Servis Hizmetleri ve Ticaret AŞ, Ouno Teknik Servis Hizmetleri AŞ, Vestel Ticaret Aş Avcılar Venüs Onarım Şubesi, BDH Bilişim Destek Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ olarak sıralandı.

20 milyona yakın ikinci el

Piyasada 12 milyonu satışa çıkarılan yaklaşık olarak 20 milyon ikinci el cep telefonunun el değiştirdiği tahmin ediliyor. Bu ikinci el cep telefonlarının ekonomik büyüklüğünün yıllık 20 milyar TL olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bakan Yardımcısı Sayan, bu KDV indiriminin, ikinci el veya yenilenmiş cep telefonlarının ekonomiye tekrar kazandırılması için iyi bir gelişme olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti:

"Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte yenileme merkezleri ve bağlı yetkili satıcıların satışa sunduğu yenilenmiş cep telefonlarında KDV oranı yüzde 1'e indirilmiştir. Bu kararla birlikte yenileme merkezlerine vergi avantajıyla 'yenilenmiş ürün' sisteminin teşvik edilmesi hedeflenmiştir. Oluşacak vergi avantajı, fiyatlara da yansıyacağı için tüketiciler daha uygun fiyatlarla cep telefonu satın alabileceklerdir. Söz konusu karar, sektörümüz için hayırlı olsun."

“Hukuksal bir sorun yaşanmayacak”

İkinci el cep telefonu satmak isteyen tüketiciler, yetkilendirilmiş merkezlere kargo veya elden  telefonlarını teslim ediyor. Bu merkezler,  telefonu inceleyerek bir fiyat teklifi sunuyor. Satıcının uygun görmesi durumunda, telefonlar bu fiyattan yenileme merkezinin internet sitesinde satışa sunuluyor. Kullanılmış telefonlar belirli bir standartta yenilenerek, sertifikalı ve garantili bir biçimde yeni kullanıcılara sunuluyor. İkinci el cep telefonu almak isteyenlere bu cihazlar, bütün fonksiyonları çalışır bir şekilde garanti belgesiyle birlikte kutusunda teslim ediliyor. Kutuda telefon, garanti belgesi, şarj adaptörü ve data kablosu yer alıyor.

Yetkilendirilmiş yenileme merkezlerden satın alınan telefonlarda IMEI geçmişinden alıcılar sorumlu tutulmuyor ve bu cihazlarda hukuksal bir sorun yaşanmıyor. Bu merkezlere satılan telefonlardaki kişisel bilgiler kalıcı olarak siliniyor.

Yorumlar (0)