Iğdır'da 'mavi dil' karantinası

Iğdır’ın bazı köylerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen 'mavi dil' adlı hastalığın yayılmasını engellemek için karantina uygulanıyor.

YAŞAM 23.03.2022, 00:24 23.03.2022, 18:09
Iğdır'da 'mavi dil' karantinası

Karakoyunlu ilçesinde ikamet eden bir çiftçinin hayvanlarında, kan emici sinekler yoluyla bulaşan, sığırlara ek olarak diğer geviş getiren hayvanlarda da gözlenen viral enfeksiyöz bir hastalık olarak bilinen 'mavi dil' hastalığı tespit edildi.

Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Karakoyunlu Kaymakamlığı tarafından hastalığın yayılımını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde, hastalığın görüldüğü alanın 10 kilometre civarı karantina bölgesi ilan edildi.

Hayvan giriş ve çıkışlarına yasak

Diğer yandan, Koçkıran, Cennetabat ve Bekiranlı köyleri özel koruma bölgesi olarak ilan edildi. Fatih ve Ergenekon mahalleri ile Gökçeli, Kacerdoğanşanlı, Bayatdoğanşanlı, Taşburun, Aşağı Alican, Kerimbeyli, Aktaş ve Bulakbaşı köyleri ise gözetim bölgesi oldu. 

Bahse konu köylerde, hastalık geçinceye dek karantina uygulanacak şekilde tüm bölgeye hayvan giriş ve çıkışlarına yasak getirildi.

Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bölgede aşılama faaliyeti başlatıldığı, çalışmaların bitmesinin akabinde tedbirlerin kaldırılacağı belirtildi.

Mavi dil hastalığı nedir?

Bu hastalık, sinekler vasıtasıyla inek, deve, keçi ve koyun gibi geviş getiren hayvanlara geçen, kanın birikmesi, ödem ve kanamayla karakterize bir enfeksiyondur.  

Yorumlar (0)