İçme suyu faciasının nedeni belli oldu

Bolu kent merkezine bağlı Yuva köyünde, içme sularından etkilenmesi sebebiyle tedavi altına alındığı hastanede 23 Temmuz 2022 tarihinde vefat eden işçi Eyüp Ertem'in, şebeke sularına karışan 'escherichia coli' bakterisi kaynaklı enfeksiyondan dolayı can verdiği belirlendi.

YAŞAM 10.01.2023, 22:55
İçme suyu faciasının nedeni belli oldu

Şehir merkezine Yuva köyünde, geçtiğimiz sene 16 Temmuz tarihi itibarıyla hastanelere başvuran 148 vatandaştan yaşamını yitiren Ertem'in (49) nihai ölüm nedeninin tespiti için 8'inci Adli Tıp İhtisas Kurumu tarafından hazırlanan otopsi raporu tamamlandı. 

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından edinilen bilgi doğrultusunda, Ertem'in şebeke sularında tespit edilen 'escherichia coli' bakterisinden kaynaklanan bir enfeksiyona bağlı olarak vefat ettiği belirlendi. 

Eyüp Ertem'in ailesinin 'hekim kusuru' olduğu yönündeki şikayetine ilişkin de incelemede bulunuldu fakat raporda 'tedavi sırasında gerçekleştirilen işlemlerin tıp bilimine uygun olduğu' ifade edildi. 

Ölüm hadisesinin kanlı ishalle ortaya çıkan, akut böbrek yetmezliği ve anemiyle seyreden HÜS (hemolitik üremik sendrom) ve gelişen nedenlerden ötürü yaşandığının altı çizildi.

Öte yandan, Ertem'den alınan kanda sudaki kirlenmeden kaynaklı olarak 'arsenik' görüldüğü fakat ölüme neden olacak derecede olmadığı belirtildi.



Tahkikat sürüyor

Bu arada, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yuva köyündeki olaya dair başlatılan tahkikat devam ediyor.

Tahkikat çerçevesinde elektrik teknikeri, kanalizasyon ve su işlerinden sorumlu olan birimin yetkilisi, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile köy muhtarına tahkikat izni verildi. Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğünde görev yapan ilgili şahıslar için de talep edilen tahkikat izninin verilmesi öngörülüyor. 

Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli ile ilgili tahkikat izni verilip verilmeyeceği ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından gerçekleştirilecek olan incelemelerin ardından belli olacak.

Ayrıca tahkikat çerçevesinde Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği talimatla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde görev yapan mikrobiyoloji, enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı ile adli tıp alanlarında uzman profesörlerin oluşturduğu bilirkişi heyeti kuruldu. Heyetin, Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri ile ilgili tahkikat izninin verilip verilmeyeceğinin kesinlik kazanmasının akabinde gerçekleştirecekleri inceleme neticesinde 'kusur durumuna' dair düşüncelerini belirteceği ve iddianamenin hazırlanacağı kaydedildi.



Olay

Yuva köyünde geçtiğimiz temmuz ayında içme sularından kaynaklı bulantı ve kusma şikayetiyle aralarında çocukların da olduğu 148 kişi hastanelere başvurmuş, bir kişi hayatını kaybederken, 147'si taburcu olmuştu.

Bir kişinin can verdiği olayda, başkent Ankara'da muhtelif hastanelere sevk edilen bazı hastalara, kanlı ishalle birlikte ortaya çıkan, akut böbrek yetmezliği ve anemiyle seyreden HÜS teşhisi konulmuştu.

Yorumlar (0)