İçişleri Bakanlığı’nın ikametgah kuralları sıkılaştırıldı 

İçişleri Bakanlığı, ikametgah kurallarında sıkılaştırmaya gitti. Metruk bina olduğu belirlenen yerlerde gösterilen yerleşmeye müsaade edilmeyeceğini aktaran Bakanlık, bu güncellemenin “suç ve suçlu ila mücadele kapsamında” yapıldığını belirtti. 

YAŞAM 28.11.2021, 16:45
İçişleri Bakanlığı’nın ikametgah kuralları sıkılaştırıldı 

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine genelge gönderdi. Valilikler ve belediyeler tarafından metruk olarak gösterilen binaların, “metruk gösterimi” tarihinden itibaren yerleşim yeri olarak bildirilemeyeceği hakkında kural getirilen genelgede, “kamu güvenliğinin muhafazası” kapsamında bu düzenlemeye gidildiği bildirildi. 

Suç ve suçluyla mücadelede yeni dönem 

Kamu güvenliği ve düzeninin sağlanması, kent estetiğinin korunması, uyuşturucu madde teminini içeren suçlarla ve suçlularla mücadele edilmesi kapsamında metruk binaların tespit edilmesi, bunların rehabilite edilmesi ya da yıkılması gerekliliğini savunan İçişleri Bakanlığı, bu binaların resmi ya da gayri resmi olarak kullanılmasına yönelik tedbirler almaya devam ediyor.  



106 bin metruk bina adres defterinden çıkartıldı 

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında 106 bin 792 metruk binadan 70 bin 546’sı yıkıldı. 16 bin 608 binada ise güvenlik tedbirleri alındı ve bu binalar rehabilite edildi. Ülke genelinde metruk binaların 87 bin 154’ü hakkında işlem yapılırken 19 bin 638 binada ise yıkma/iyileştirme işlemleri devam ediyor.  

3194 sayılı İmar Kanunu’nun “yıkılacak derecede tehlikeli yapılar” maddesinde (39’uncu madde) yapılan değişikliğe göre güvenlik ve asayiş bakımından tehlikeli bulunduğu belediye ya da valilik tarafından tespit edilen metruk binaları, 30 gün içerisinde yıkılacak. 

Metruk binalar yerleşim yeri olmaktan çıkıyor 

Ülke genelinde metruk okulların bir kısmı, okul kaydı ya da servis kaydı gibi sebepler yüzünden yerleşim yeri olarak gösterilebiliyor. Bu kapsamda düzenlemeye gidilen genelgeye göre belediye ve valilikler tarafından “metruk bina” olarak nitelendirilen binalar, ilgili tarih sonrasında ikametgah adresi olarak gösterilemeyecek. Bu doğrultuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve buna bağlı çalışan birimlerin belgelerinde artık “metruk bina kayıt ve açıklama” alanı bulunacak. Metruk binayı ikametgah olarak gösteren kişilerin belgeleri dijital ortamda işaretlenecek ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek. Sonrasında ilgili kurumlar, gereken işlemlerde bulunacak. 

Yorumlar (0)