Hobiydi, sektöre döndü! Sivas güvercinine ilgi yoğun

Sivas’ta hobi olarak Sivas güvercini beslemeye başlayan vatandaşlar, kendilerine gelen yoğun talep sonrası bu işi ticarete döktü. Hem yurt içi hem de yurt dışından yoğun talep gören Sivas güvercini, güzelliğiyle de görenleri kendine hayran bırakıyor. 

YAŞAM 13.08.2022, 15:57 15.08.2022, 09:52
Hobiydi, sektöre döndü! Sivas güvercinine ilgi yoğun

Sivas güvercinlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Sivas Güvercinleri Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Haluk Karyağdı, bu sektör sayesinde kent genelindeki 150 hanenin kazanç sağladığını belirtti. Sivas güvercininin kent genelinde ‘bacasız fabrika’ olarak görüldüğünü ve hem yurt içi hem de yurt dışından talep geldiğini belirten Karyağdı, ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını belirtti. 

“Sivas güvercini çok güçlüdür, dayanıklıdır”

Kentteki birçok kişinin güvercin beslemeye hobi olarak başladığını ama gelen yoğun talebe direnemeyerek bu işi ticarete döktüğünü dile getiren Karyağdı, “Şu an Sivas’ta adeta güvercin turizmi var. Ülkemizde 3 çeşit taklacı güvercin vardır. Bunlar Sivas, Mardin ve Şanlıurfa’ya özgüdür. Sivas güvercini ise bunların arasında en gözde olanı. Çok güçlüdür, dayanıklılığı görenleri şaşırtır. Çok güzel hareketler yapar. Güvercin camiasını da en çok çeken konular bunlardır zaten. Bizim kuşlarımızın rengi pastel ve mat renklerdir. Yurt içinden de yoğun talep var ama asıl talep yurt dışından. Çok isteyenimiz var. Hobi olarak başlayan birçok arkadaşımız bu durum sonrası adeta ticarete geri döndü” şeklinde konuştu.

“Sadece güvercin satarak evini geçindirenler var”

Sivas güvercini satışlarının birçok haneye gelir kapısı olduğunu belirten Karyağdı, “Biz işte bu yüzden bu sektöre bacasız fabrika diyoruz. Eskiden Sivas’ta güvercin besleyenlere iyi gözle bakılmazdı. Ancak şimdi durum değişti. Biz eskiden bunu hobi olarak yapardık ancak bugün işler bambaşka bir hal aldı. Kentimizde Sivas güvercini besleyen herkesi yakından tanıyorum. Hepsiyle görüşüyoruz. Şu an 150’ye yakın kişi bu işi yapıyor. Sadece güvercin satarak evini geçindirenler var. Mesela kısa süre önce bir arkadaşım özel bir güvercinini 25 bin liraya sattı. 40 bin liraya varan satışlar bile oluyor. Ben kuşlarımı şu an satmıyorum. Çünkü onlarda emeğim var ama illa satacak olsam ben de 50 bin liradan aşağı satmam. Bu fiyatları vermeye razı olanlar bile var” dedi.

Yorumlar (0)