Herkesin telefon hattı kendine

Yargı, başkası adına telefon hattı açan ve kullanan kişilerin biriken faturalarla beraber kötü niyet tazminatı ödemesi gerektiğine karar verdi.

YAŞAM 03.01.2020, 12:43
Herkesin telefon hattı kendine

Bir vatandaş GSM firmasının kendisi hakkında icra takibi başlattığını öğrendi ve durum karşısında büyük şok yaşadı. Cep telefonu aboneliğini nedeniyle birikmiş faturasının olmadığını söyleyen mağdur tüketici, dolandırıcıların kendi kimlik bilgilerini kullanarak adına telefon hattı açtırdığını belirledi.

Dolandırıcıları belirledi

1.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran mağdur tüketici, nüfus cüzdanını ele geçiren kişilerce fotoğraf ve kimlik bilgilerinin kullanıldığını, ardından davalı şirket ile abonelik sözleşmesi yapıldığını iddia etti. Davalı GSM firmasının kendisi hakkında takip başlattığını, takip edilen telefon hattının kendisi tarafından kullanılmadığını ve yapılan sözleşmeyi kabul etmediğini belirtti. Elde edilen sonuç üzerine borçlu olmadığının tespiti ile kötü niyet tazminatı talep etti.

Hem faturalar hem tazminat

Davalı şirketin avukatı da konuyla ilgili davanın reddi gerektiği savunmasını yaptı. Mahkeme, davacı ile davalı arasında herhangi bir abonelik sözleşmesi düzenlenmediğini, davacının kimlik bilgilerinin üçüncü şahıslarca kullanılarak davacı adına telefon aboneliği alındığını belirledi. Davacının davalıya borçlu olmadığının tespit edilmesi ile birikmiş fatura tutarının yüzde 20'si oranında kötü niyet tazminatının tahsil edilmesine hükmetti.

Davalı GSM firması verilen kararı temyiz edince iş Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne kaldı. Davalının başlattığı icra takibinde kötü niyetli olduğunun ispat edilemediğine vurgu yapan Daire, mahkeme kararını düzelterek onadı. Emsal kararla beraber vatandaş, bilgisi dışında açtırılan telefon hatlarının birikmiş faturalarından sorumlu olmayacak.

Yorumlar (0)