Her çeşidiyle ayrı bir lezzet makarnanın bilinmeyen tarihi

Yumurta, su ve buğdayın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ve bütün dünyanın lezzeti haline gelen makarna, ne kadar kolay bir yemek olarak gözükse de şu zamana kadar büyük farklılıklar yaşayarak geldi. Makarnanın geçmişi bizlerin bildiğinden daha eskiye ve birden fazla ulusa değiyor olabilir. İşte makarnanın bilinmeyen tarihi...

YAŞAM 18.10.2022, 10:04 19.10.2022, 09:37
Her çeşidiyle ayrı bir lezzet makarnanın bilinmeyen tarihi

Bütün dünya üzerinde herkes tarafından sevilerek tüketilen makarnanın geçmişten bu zaman kadar ne şekilde geldiğine yönelik birden fazla bilgi bulunuyor. İşte bütün detaylarıyla İşte makarna hakkında bilinmeyenler...

Bilinenin aksine İtalya anavatanı olmayabilir

Bir söylentiye göre, Venedikli ünlü kaşif Marco Polo 13. yüzyılda, makarnaya ilk defa Çin’de denk gelmiş ve sonrasında İtalyan mutfağına geçiş yapması için öncülük sağlamıştır. İtalya’nın güney kesimlerinde ‘’maccheroni’’ şeklinde isimlendirilen makarna, birbirinden farklı pişirme teknikleri ve sunum şekilleriyle günümüze kadar ulaştı.

Fakat bazı İtalyanlar ortaya atılan bu söylemleri kabul etmiyor ve markanın anavatanı olarak İtalya’yı şiddetle savunuyor.

Makarnayı ilk bulan uygarlık

İtalyanlar tarafından ifade edilenlere göre, milattan öncesinde 7-3 yüzyıllar aralığında hayatını sürdürmüş olan Etrüsk Uygarlığı (Etruscan) makarnayı bulan ilk uygarlıktı. Bazı kaynaklara göre, gerçekleştirilen kazı çalışmalarında tespit edilen makarna yapım gereçleri, Etrüsk'ün döneminde makarnayı ortaya çıkaran ilk uygarlık olduğunu kanıtlar biçimde.

Çin tarihinde makarna

Çin’in geçmişi incelendiğinde ise makarnanın milattan sonrasında 1. Yüzyılda ortaya çıktığı ifade ediliyor. 960-1280 seneleri içerisinde hükümdarlık sağlayan Sung Hanedanlığı zamanlarında ise makarna tüketiminin gün geçtikçe fazlalaştığı ve makarna dükkanlarının bile faaliyete sokulduğu biliniyor.

Tarihi hakkında net bir bilgi yok

Roma’da yer alan makarna müzesinin içerisinde makarnayı ilk kimin yaptığı ve nasıl oluştuğuna yönelik net bir bilgi yer almıyor.

Batı uygarlığının ilk modern yemek kitabının sahibi İtalyan şef Maestro Martino, söz konusu lezzetin sadece sert buğday Triticum Turgidum’un İtalya’da görülmesinden sonra ortaya çıkacağını iddia ediyordu. Bu türde buğdaydan ortaya çıkarılan makarnalar, içerisinde bulundurduğu yüksek gluten ve düşük nem düzeyi sayesinde basit bir şekilde kırılmıyordu. Kurutulmuş olan makarna hızlı bir şekilde bayatlama göstermeyeceği için de kıtlık zamanlarında basitçe depolanabiliyordu.

Burjuvaziye göre garnitür, diğer kesimlere doyurucu yemek

17. yüzyıla ulaşıldığın ise bu uzun süre saklanan, şekli bozulmayan ve kırılmayan yiyecek, İtalyan mutfağı için vazgeçilmezler içerisinde girmişti. Burjuvazi sınıfına göre, sunulan ana yemeğe garnitür şeklinde sunulmuş olan makarna, diğer kesimler adına fazlasıyla doyurucu bir yiyecekti.

Yorumlar (0)