Hem ebe, hem Kovid servisinde gönüllü hem de Türkiye şampiyonu

Mersinli milli sporcu ve bir hastanede ebe olarak çalışan Fadime Ayışık Karaca, çalıştığı hastanenin Kovid-19 bölümlerinde salgının ilk gününden bugüne gönüllü olarak görev yapıyor.

YAŞAM 12.04.2021, 15:13 13.04.2021, 09:22
Hem ebe, hem Kovid servisinde gönüllü hem de Türkiye şampiyonu

2018’de Türkiye Vücut Geliştirme alanında şampiyon olan Fadime Ayışık Karaca, geçirdiği ameliyat sebebiyle gönüllü hizmete kısa bir süre ara vermesine rağmen salgın bitene kadar Kovid-19 hastalarına hizmet etme konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Hem vücut geliştirme şampiyonu hem de sağlık çalışanı

Pandeminin başladığı günden bu yana hastanenin Kovid-19 bölümlerinde gönüllü olarak çalışan Mersinli milli sporcu ve ebe Fadime Ayışık Karaca, aynı zamanda 2018’de Türkiye Vücut Geliştirme alanında şampiyon oldu. 

Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ebe olarak görev yapan 43 yaşındaki Fadime Ayışık Karaca, hastane yönetimine verdiği dilekçe sonrası hastanenin Kovid-19 bölümlerinde gönüllü olarak görev aldı. Geçirdiği bir operasyon nedeniyle şu an görevinden uzak kalan Karaca, pandemi bitene kadar Kovid-19 hastalarına hizmet vermeye devam etmek istediğini ifade etti.

25 yıllık sağlık görevlisi olduğunu söyleyen Karaca, hem sağlık hem de spor alanında iki farklı kimlik taşımanın kendisi için gurur verici olduğunu söylerken sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık görevlisi olarak 25 yıldır çalışıyorum. 20 yıla yakın bir süredir de milli sporcuyum ve sporun içindeyim. Yalnızca sporla uğraşmıyorum orada da bir mesleki kimliğim mevcut. Spor ve sağlık çok yakın alanlar ve bu bakımdan iki kimliği taşımak benim için mutluluk verici. Vücut geliştirme ve ikinci kademe fitness antrenörüyüm. Ulusal hakemlikle ilgil ibu sene çalışmalarımı sürdürüyorum. 2018’de Vücut Geliştirme alanında Türkiye Şampiyonu oldum. Salgın yüzünden bir aksilik olmazsa Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu, dünya şampiyonası milli sporcu seçmelerini eylül ayında yapacak. O yarışmaya katılmak için ben de hazırlıklarımı yapacağım.” 

“Gönüllü olarak çalışmak istedim”

Pandeminin ilk günlerinde, hastane gönüllü olarak çalışmak için yönetime başvurduğunu açıklayan Karaca, talebinin kabul edildiğini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu talebimi kabul ettiler. Göreve başladığımda gerçek anlamda benim gibi çalışanlara ihtiyaç duyduklarını düşündüm. Bu alana çok uygun olarak gördüm kendimi. Bu yüzden orada gönüllü görev almak istedim. Hastalara faydalı olabileceğimi fark ettim, her görev günümden sonra hastalar çıkarken bana teşekkür ederek ayrılıyorlar. Bu da beni mutlu ediyor. Hastaları psikolojik anlamda anlayabilmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hemşirelerin görevi yalnızca enjeksiyon yapmak değil. Bu nedenle o alan için uygun olduğumu düşündüm ve dilekçe yazdım. O alanda da aylarca görev aldım. Bunun dışında ateş polikliniklerinde görev aldım. Kovid-19 hastalarının ilk olarak, “pozitif miyim, temaslı mıyım’ şeklinde ayrımlarının yapıldığı alandaki ateş polikliniğinde çalıştım. Sonra da şüpheli ya da pozitif gebelerin yer aldığı gebe Kovid bölümünde görev yaptım.”

“Gebeler daha fazla kaygılı” 

Gebeyken Kovid-19’a yakalanan anne adaylarının kaygı konusunda daha fazla sıkıntı yaşadığını söyleyen Karaca, o hastaların süreçlerinin biraz daha zor olduğunu söyleyerek şu açıklamaları yaptı:

“Hastanın bağışıklık sisteminin güçlü ve dirençli olması oldukça önemliydi. Anne olmaları sebebiyle ve başka bir can daha taşımaları nedeniyle kaygıları daha fazlaydı. Kendilerinden çok bebekleri konusunda kaygıları fazlaydı. Bu kaygı, o hastaların sürecini daha da zorlaştırdı. Bu anlamda gebe hastalara psikolojik açıdan yaklaşımımız, daha önem teşkil ediyordu.”

"Bireysel olarak atlatılabilecek bir dönem değil”

Son günlerde vakaların arttığına dikkat çeken Karaca, vatandaşlara da bir çağrıda bulundu ve şunları söyledi:

“Çok uzun bir zaman geçti. Halk bunun farkında mı bilmiyorum ancak sağlık çalışanları olarak çok farkındayız, gerçek anlamda arkadaşların birçoğunun yaşamında çok ciddi kısıtlamalar yaşandı. İlk günden bu yana sağlık konusunda bir tehditle karşı karşıya kaldılar. Bu yüzden bütün insanlara lütfen daha dikkatli olun çağrısında bulunuyorum. Sağlık Bakanlığının Kovid-19 ile mücadele kurallarına lütfen uyalım. Kurallara uymayanları hep birlikte uyarmamız gerekiyor. Bu süreç, bireysel olarak atlatabileceğimiz bir durum değil. Hep birlikte bunu atlatabiliriz, tek başımıza bireysel anlamda değil. Bu anlamda daha hassas ve daha duyarlı olmamız gerekiyor.”







Yorumlar (0)