Hayvan Hakları Yasası Ocak'ta geliyor!

Hayvanseverleri sevindirecek Hayvan Hakları Yasası'nın Ocak ayında TBMM'ye taşınması bekleniyor.

YAŞAM 22.12.2019, 11:39
Hayvan Hakları Yasası Ocak'ta geliyor!

Hayvanların mevcut yasada "mal" olarak tanımlanmasını değiştirecek ve hayvanseverlerin çok uzun bir zamandır çıkarılmasını istediği Hayvan Hakları Yasası, Ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelecek. TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun raporlarını sonlandırarak Meclis'e yolladığı yasa tasarısı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından şekillendirilerek sonlanacak.

2 yıl 1 ay hapis cezası geliyor

Mevcut yasaya kıyasla hayvanların "can" olarak tanımlandığı yasa tasarısında hayvanlara uygulanan şiddet de veza yasasının kapsamına girecek. Hayvanlara uygulanan şiddet, 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılacak. Bu ceza ertelenemeyecek, para cezasına dönüştürülemeyecek ve hayvana şiddet uygulayan kişinin sabıka siciline işlenecek.

Hayvana suç işleyen hayvan sahibi olamayacak!

Hayvanlara uygulanan cinsel saldırıları cinsel istismar kapsamına alan komisyon raporunda terk edilen hayvanın sahibi de 10 bin lira para cezasına çarptırılacak. Hayvanların sahipli-sahipsiz ayrımını sonlandıran raporda hayvanlara suç işleyen kişilerin hayvan sahibi olması da engellenecek.

Hayvanla apartmanda yaşamanın apartman yönetimi tarafından veya mahkeme kararıyla engellenmesi ise yeni yasayla ortadan kaldırılacak.

Pet shoplarla ilgili alınan karar tartışılıyor

Hayvan satışı yapan pet shoplar, yeni yasayla birlikte canlı hayvan barındıramayacak. Pet shoplar hayvan satışına devam etmek için müşterilerine katalog üzerinden hayvan tanıtımı yapacak. Hayvanseverler, komisyon raporunun bu maddesine büyük şiddetle karşı çıkıyor. Hayvan hakları savunucuları, hayvan ticaretinin tamamen sonlandırılmasını istiyor.

Yunuslu yüzme parklarının ve hayvanlı sirklerin yasaklanmayacağı raporda hâlihazırda kurulu bulunan park ve sirklerin denetleneceği ve şartların iyileştirilmesinin talep edileceği belirtiliyor.

Belediyeler çip takacak, Adalar'daki at sayısı kısıtlanacak

Belediyeler, rapora göre hayvanları tür ve sayı bakımından tespit edecek ve ölüme sebep vermeden hayvanları kısırlaştıracak. Belediyeler kendi sınırları içinde yaşayan hayvanlara mikroçip takmakla görevlendirilecek.

İstanbul Adalar'daki atlara da değinilen raporda faytonların "nostaljik" ve "Ada kültürünün bir parçası" olarak değerlendirildiği ancak at sayısının en fazla 300 olarak sınırlandırılacağı da ifade ediliyor.

Image result for adalar fayton

Yorumlar (2)
Emin sabuncu 4 yıl önce
Çok çok geç kalınmış bir yasa.
Estergon 4 yıl önce
Olmaz beyler idam getirin olsun bitsin peki başıboş hayvanlar çoğalırsa ne olacak