Havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı...

Sakarya'da havai fişek fabrikasında saat 11.35'te şiddetli patlama oldu. İçeride 195 işçinin bulunduğu belirtiliyor. 3 bakan patlama bölgesine gitti. Olay yerine sevk edilen yüzlerce ekip, patlamanın şiddeti nedeniyle fabrikaya yaklaşamıyor. Fabrikada 110 ton patlayıcının bulunduğu belirtildi. Patlama sonucu 4 kişi hayatını kaybederken, 97 kişi de yaralandı.

YAŞAM 03.07.2020, 12:02 03.07.2020, 15:57

Sakarya ilinin Hendek ilçesindeki havai fişek üretimi yapan fabrikada şiddetli patlama meydana geldi. Meydana gelen patlamadan çıkan ses, Sakarya'nın birçok yerinde bile işitildi.

Deprem hissi yarattı

Edinilen bilgilere göre, Sakarya ilinin Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde bulunan bir havai fişek fabrikasında, henüz tespit edilemeyen bir sebeple şiddetli patlama meydana geldi.

Patlama yakın bölgelerde deprem hissi yaratırken, ilk patlamadan çıkan ses Sakarya ili içinde, fabrika merkezli yaklaşık olarak 50 kilometre yarı çapındaki birçok noktadan işitildi. Patlamanın şiddetiyle duyulan ses ve sarsıntı sonrası birçok kişi ne olduğunu anlamak için sokaklara döküldü.

Bölgeye ekipler sevk edildi

Patlamanın yaşandığı hava fişek fabrikasının bulunduğu bölgeye, çok sayıda 112 Acil Sağlık ekipleri ile 110 İtfaiye ekipleri yönlendirildi.

Duman kilometrelerce uzaktan görüldü

Patlama sonrası havai fişek fabrikasından yükselen alev ve dumanlar kilometrelerce uzaklıktan göründü. Fabrikanın bulunduğu Yukarıçalıca mevkisinde kara yolunda seyreden araç sürücüleri ise patlama sırasında dumanların altında kalan havai fişek ışıklarına şahit oldu.

Kara yolunda seyreden sürücülerden kimileri ise araçlarını emniyet şeridine çekerek patlama anlarını cep telefonlarıyla kaydetti.

150-200 kişi içerideydi

Havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili bilgi veren Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, fabrika sahibinden aldığı bilgiyi paylaştı. Sakarya Valisi Kaldırım, "İçeride yaklaşık 150-200 insan vardı." bilgisini verdi.

AFAD, UMKE, 112 Acil sağlık, 110 İtfaiye, 156 Jandarma, 155 Polis başta olmak üzere tüm birimlerin fabrika bölgesinde olduğunu belirten Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, fabrika etrafında tüm güvenlik önlemlerinin alındığını ancak havai fişek fabrikası olduğu için patlamaların devam ettiğini ve şu anda olaya müdahale edilemediğini bildirdi.

Fabrika sahibinden içeride yaklaşık 150-200 arası insan olduğu bilgisini aldıklarını ifade eden Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, bütün çevre güvenliğinin sağlandığını, vatandaşların patlama bölgesine yaklaşmasına müsaade edilmediğini, gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

3 bakan patlama bölgesine gidiyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patlamaya ilişkin inceleme için Sakarya'ya gidiyor.

Yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde uygulanan kısıtlamalar sebebiyle hava fişeklerin tüketilmediğini ve depolarda miktarının çok arttığını belirten Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, 100 dönüm üzerine kurulu fabrikanın bir saatten fazla süredir patlamaların devam ettiğini, çevrede yaşayanlarda can kaybı olmadığını ancak fabrika çalışanları ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını bildirdi.

Çalışan sayısının pandemi öncesi 300'e yakın olduğu ancak pandemi süreci nedeniyle havai fişekler tüketilmediği için sayının 195'e indirildiği öğrenildi. Fabrikada 110 ton patlayıcının bulunduğu kaydedildi.

Zehirli gaz korkusu

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Sakarya Hendek'teki hava fişek fabrikasındaki patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerleri için uyarıda bulundu.

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatmasını ve dumanı solumamasını istedi.

Yoğun duman durumunda kapı eşiklerine ıslak havlu konulabileceğini belirten Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz ortaya çıktığını bildirdi.

1 uçak ve 2 helikopter gönderildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli patlamanın olduğu bölgeye bir adet yangın söndürme uçağı, 2 adet yangın söndürme helikopteri ve 15 arazöz gönderildiğini açıkladı.

64 ambulans ve 2 ambulans da AFAD'dan

Patlamanın endüstriyel bir kaza olduğunu ve radyasyon kaynağı bulunmadığını duyuran AFAD ise patlamanın olduğu bölgeye 5 ilden ekiplerin sevk edildiğini, 64 ambulans ve 2 ambulans helikopterinin gönderildiğini bildirdi.

Sakarya Valisi: 50 yaralı hastaneye kaldırıldı

(Saat 13.15) Sakarya Valisi ise 50 yaralının hastaneye kaldırıldığını ve can kaybının bulunmadığını açıkladı.

(Saat 13.27) Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı: Çevre illerden yardım istedik

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de, devletin bütün birimlerinin burada olduğunu ve yoğun bir çalışma ve müdahale içinde olunduğunu belirterek, çevre illerden de yardım istediklerini kaydetti.

İlk patlamanın üzerinden 2 saat geçmesine rağmen patlamaların ve yangının sürdüğünü ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, patlamaların sona ermesi ve yangının kontrol altına alınması durumunda teknik bilgi verilebileceğini dile getirdi.

(Saat 14.06) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 2 can kaybımız var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 11 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile 2 helikopter ambulans ve 85 ambulansın olay yerinde olduğunu ifade etti.

Bakan Koca, patlama sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 73 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

(Saat 14.29) Erdoğan: 2 vefat, 74 yaralı var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlama esnasında havai fişek fabrikasında 189 personelin bulunduğunu belirterek, 2 kişinin vefat ettiğini, 1'i ağır 74 kişinin yaralandığını söyledi. 

(Saat 15.50) Koca: 4 vatandaşımız vefat etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybedenlerin sayısını 4 olarak açıkladı. Bakan Koca, hastanelere şu ana kadar 97 yaralının nakledildiğini bildirdi.

Yorumlar (0)