Hava sıcaklığı 'ölümcül sonuçlar' doğuracak!

BM, küresel sıcaklıkların bu yüzyılda keskin bir şekilde yükselebileceği ve bunun "ölümcül sonuçlar doğurabileceği" uyarısını yaptı.

YAŞAM 26.11.2019, 19:17
Hava sıcaklığı 'ölümcül sonuçlar' doğuracak!

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sera gazı yoğunluğunun 2018'de rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel sıcaklıkların bu yüzyılda keskin bir şekilde artabileceği ve bunun sonucunda ortaya çıkacak iklim değişikliğinin "ölümcül sonuçlar doğurabileceği" uyarısını yaptı.

BM'nin alt kuruluşlarından UNEP, İspanya'nın başkenti Madrid'de önümüzdeki hafta başlayacak BM İklim Zirvesi'nden önce açıkladığı yeni raporda iklim değişikliğiyle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Tüm taahhütler yerine getirilse bile sıcaklık yükselecek

Raporda, 2020 ile 2030 arasında küresel sera gazı yoğunluğunun her yıl yüzde 7,6’lık azaltılması gerektiğine işaret edildi. Aksi durumda, anlaşmanın 1,5 derece hedefine ulaşma fırsatının kaçacağına değinildi.

UNEP raporunda, "Paris İklim Anlaşması'ndaki tüm taahhütler yerine getirilse bile" hava sıcaklıklarının 3,2 derece yükseleceği, bunun da daha geniş ve yıkıcı iklim değişikliklerine neden olabileceği belirtildi.

Atmosferdeki karbondioksit değeri artıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO),  dün paylaştığı raporda, iklim değişikliğinin ana etmenlerinden atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun 2018'de rekor seviyelere çıktığını açıklamıştı.

Raporda, 2017'de 405,5 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonun, 2018'de 407,8 ppm'ye yükseldiği aktarılmıştı.

Raporda, karbondioksidin atmosferde yüzyıllarca, okyanuslarda ise daha da uzun süre kaldığı uyarısı yapılmıştı.

Yorumlar (0)