Hatay’ın bayram geleneği “kömbe” yapılmaya başlandı 

Hatay’da kadınlar, bayram geleneği olan kömbeyi yapmaya başladılar. Kadınların yaptığı kömbeyi erkekler pişiriyor; gelenek nesilden nesle aktarılıyor.  

YAŞAM 12.05.2021, 17:37 13.05.2021, 11:43
Hatay’ın bayram geleneği “kömbe” yapılmaya başlandı 

Hatay İskenderun ilçesindeki Su Çıkağı köyünün her sene Ramazan Bayramı için yapmayı adet edindiği bir yemek var. “Bayram kömbesi” ismi verilen bu yiyecek, kadınlar tarafından açılıyor ve erkekler tarafından pişiriliyor.



Erkeklerin ve kadınların iş birliği içerisinde yaptığı bu lezzetli yiyecek, bayram boyunca evlere ziyarete gelen misafirlere ikram ediliyor. Fakat bu bayram, tam kapanma dönemine denk geldiği için pişirilenler aile arasında tüketilecek.

Bir asırlık gelenek



Su Çıkağı köyü sakinleri, bu geleneğin bir asırdan uzun zamandır köylerinde var olduğunu söylüyor. Özellikle genç kızların ve gelinlerin hazırladığı yiyecekler, tandırlarda pişiriliyor.

Köy sakinlerinden 65 yaşındaki Mehmet Koca, kömbeyi kadınların hazırladığını ve erkeklerin pişirdiğini söyleyerek, “Ben kendimi bilgim bileli böyle. Ben dedemgilden de böyle gördüm. Pişirme işlemini erkekler yapar çünkü zor iştir. Bu geleneği çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)