Hatay'da korkutan tehdit: "Uzak durun"

Hatay'a bağlı Samandağ ilçesindeki sahile denizanaları vurdu. Bölgedeki yurttaşlar tarafından görüntülenen denizanaları için uzmanlardan uyarı geldi.

YAŞAM 08.03.2022, 19:43 09.03.2022, 17:47
Hatay'da korkutan tehdit: "Uzak durun"

Samandağ'daki sahilde görülen çok sayıda denizanası yurttaşlarca görüntülendi. Zehirli olduğu kaydedilen denizanası paniğe yol açarken, uzmanlar sahile vuran türden uzak durulması gerektiğini belirtti. 

"Çok tehlikeli bir tür"

İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemal Turan, son dönemlerde Samandağ sahilleri ve İskenderun Körfezi'nde görülen göçmen denizanası türünün gerek balıkçı sağlığı yönünden gerekse halk sağlığı yönünden büyük tehditler teşkil ettiğini dile getirdi. 

"Küresel ısınma etkisiyle Türkiye'de de görülmeye başlandı"

Bu hususta araştırma yaptıklarını ifade eden Turan, “'Rhopilema nomadica' dediğimiz bu tür çok zehirli. Kesinlikle bu türden uzak durulmalıdır. Özellikle de hayvanın alt kısmındaki saçaklı yapılar zehirlenmeye sebep olmaktadır. Zehirlenme sebebiyle oluşan izler ise kolay kolay geçmiyor. Zehirlenen kişilerden yoğun ağrılar oluşuyor. Aslında bizim denizlerimizde olan bir tür değil, küresel ısınma etkisiyle güneyden gelen bir tür. Geçtiğimiz sene Lübnan ve İsrail sularında görülüyordu, artık ülkemizde de görülüyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)