Hamsi azaldı, yerini başka balıklar aldı

Karadeniz’de sayılarının azalması nedeniyle hamsi tezgâhtaki yerini diğer balıklara bıraktı.

YAŞAM 15.12.2019, 17:25 15.12.2019, 17:29
Hamsi azaldı, yerini başka balıklar aldı

1 Eylül tarihinde "Vira Bismillah" diyerek denize açılan Karadenizli balıkçıların, geçen sezon bol miktarda avlanan palamuttan umdukları bu yıl karşılanmadı. Kara sularda istavrit ve hamsi bolca avlanırken, tezgâhlarda palamut balığının yeri boş kaldı. Balıkçılar, bu sezon 5 liraya kadar düşen hamsiyi insanların bol miktarda tükettiğini söyleyerek, hamsinin artık neredeyse avlanmadığını ifade ettiler. Balıkçı tezgâhlarında hamsi olmayınca vatandaşlar başka balık çeşitlerine yöneldi.

"Diğer balıklar talep görüyor"

Ordulu balıkçı Aziz Ceylan, hamsinin bu zamandan sonra tezgâhlarda daha az bulunacağını ve yerini diğer balıklara bırakacağını söyleyerek, “Hamsi kayboldu ama başka balıklar onun yerini tutuyor. Tezgâhlarda şu anda mezgit, istavrit, kefal, tirsi, levrek, çupra, somon, barbun, sargan ve çinakop yer alıyor. Hamsinin olmaması diğer balıkları çok fazla etkilemedi. Hamsi olmadığı için vatandaş diğer balıklara çok talep gösteriyor. Hamsi de artık son zamanlarda oldukça incelmişti. Şu anda avlanıyor ama ince olduğu için kayıklar hamsiyi geri salıyorlar. Eylül ayının ortalarından beri hamsi satılıyordu ve artık ayaklar altına düşmüştü. Şu anda hamsi kayboldu ve yerini diğer balıklara bıraktı.” ifadelerini kullandı.

“Artık en ucuz hamsi 15 lira olur”

Aziz Ceylan, “Bundan sonra hamsi yine olur ama kayıklar Gürcistan için hazırlanıyor, oradan gelir.” diyerek, “Bu saatten sonra 5 liraya hamsi bulunmaz. En ucuz hamsi 15 lira olur. Hamsi bu yıl ayaklar altına düştü, vatandaşlar yemedi. Hamsi şu anda zirveye tırmanıyor.” diye konuştu.

Balıkçı Ceylan ayrıca, istavritin 10, mezgitin 20, barbunun 25-30, çinakopun 40-35, sarganın 30, levrek, çupra ve somon balığının 35 liradan satışa sunulduğunu belirtti.

Vatandaşlar ise hamsi yerine artık diğer balık türlerini tercih ettiklerini söylüyorlar.

Yorumlar (0)