Haftanın polemiği: Yanmayan sigaraya ceza kesilir mi?

İstanbul'da "Kurt Kapanı 16" uygulaması kapsamında Taksim'de bir trafik polisi ile bir sürücü arasındaki tartışma "günün tartışma konusu" oldu.

YAŞAM 18.10.2019, 17:11 21.10.2019, 19:30
Haftanın polemiği: Yanmayan sigaraya ceza kesilir mi?

Haftanın polemiği olacak tartışma, bir sürücü ile trafik polisi arasında yaşandı.

İstanbul genelinde gerçekleştirilen "Kurt Kapanı 16" uygulaması kapsamında Taksim'de bir sürücüye "seyir hâlindeyken cep telefonu kullanmak" suçundan 235 lira idari para cezası kesildi. Trafik polisine itiraz eden sürücü, "telefonu kullanmadığını, sadece elinde tuttuğunu" söyleyerek cezaya karşı çıktı. Trafik polisi ise, cezaya itiraz eden sürücüye, "Kullanmadığınız telefon elinizde değil, kenarda durur" karşılığını verdi. Sürücü itirazını güçlendirmek için bu kez de sigaradan örnek vermek istedi. Sürücü, "Elime sigara alıp yakmadan tutsam ona da mı ceza yazacaksınız?" diye sordu. Trafik polisi ise az öncekine benzer bir cevap vererek, "Sigarayı elinizde tutarsanız sigara içiyor olarak görürüz ve ceza yazarız." dedi.

"Kurt Kapanı 16"

İstanbul genelinde gerçekleştirilen 'Kurt Kapanı-16' uygulaması, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı, İlçe Emniyet Müdürlükleri, Narkotik Suçlarla Mücadele, Önleyici Hizmetler, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Özel Harekat ekipleri tarafından icra edildi. Denetleme noktalarında vatandaşlara GBT (Genel Bilgi Taraması) yapıldı. Ekipler, narkotik köpekleri kullanarak araçlar üzerinde arama yaptı. Emniyet'e ait helikopterlerin havadan destek verdiği uygulamada, Taksim'de durdurulan araçlar tek tek arandı. Sürücüler ve yolcuların kimlik kontrolleri yapıldı ve GBT (Genel Bilgi Tarama) kayıtlarına bakıldı.

“Ceviz” araçları didik didik aradı

Taksim Meydanı'nda yapılan uygulamada durdurulan araçlar bir bir arandı. Sürücüler ve yolcuların kimlik kontrolleri ve Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılırken; “Ceviz” isimli sevimli narkotik köpeği de denetleme noktalarına çekilen araçları didik didik aradı.

Polis ekiplerinin Taksim’deki uygulaması devam ederken, trafik polisi bir sürücünün seyir hâlindeyken cep telefonu kullandığını gördü. Denetleme noktasına çağrılan sürücüye "trafiği tehlikeye düşürecek hareketler sergilemekten" 235 lira idari para cezası uygulandı.

Haftanın polemiği ortaya çıktı

Para cezasına itiraz eden sürücü, trafik polisine serzenişte bulundu. Telefonu kullanmadığını, sadece elinde tuttuğunu anlatan sürücü, “Telefonun elimde durması, kullandığım anlamına gelmez." dedi. Trafik polisi bu siteme, "Kullanmadığınız telefon elinizde değil, kenarda durur." cevabını verdi.

Bu kez de sürücü, itirazını desteklemek için ikinci örneği verdi. Sürücü, "Mesela elime sigara alıp yakmadan tutsam ona da mı ceza yazacaksınız" diye sordu. Trafik polisi, sürücünün bu örneğine ise "Sigarayı elinizde tutarsanız sigara içiyor olarak görürüz ve ceza yazarız." yanıtını verdi.

Davalık olsa kim kazanır?

Haftanın polemiği olacak konu hakkında habernediyor.com okurları ne düşünür? Sürücü, "trafiği tehlikeye düşürecek hareketler sergilemek" gerekçesiyle, elinde tuttuğu ancak kullanmadığı telefondan ötürü ceza yemesi yerinde bir karar mı? Ya da sürücü araç kullanırken "eline sigara alsa ancak içmese" cezayı hak eder mi? Sürücü olayı yargıya taşısa kim haklı çıkar?

Yorumlar (0)