Gusül abdesti nedir? Hangi durumlarda gusül abdesti alınır? Gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül abdesti nedir? Hangi durumlarda gusül abdesti alınır? Gusül abdesti nasıl alınır? Guslederken kuru yer kalır mı?  Gusul abdestinin şartları nelerdir? Gusül esnasında konuşulur mu?

YAŞAM 30.12.2020, 15:56 Hanife
Gusül abdesti nedir? Hangi durumlarda gusül abdesti alınır? Gusül abdesti nasıl alınır?

Arapça “gasl” kelimesinden gelen gusül kelimesi sözlükte su ile yıkamak anlamına gelir. Dini anlamda ise tüm vücudun temiz su ile yıkanmasıyla yapılan temizliğin adıdır. Halk arasında boy abdesti olarak da bilinir. 

Hangi Durumlarda Gusül Abdesti Alınır?

Cünüplük, kadınlarda hayız halinin bitiminde, nifas durumunda gusül abdesti almak gerekir. Bu durumlar dinen gusül abdesti almayı gerektiren durumlardandır. Nisa Suresi 43. ve Maide Suresi 6. ayet-i kerimelerde gusül abdestinin gerekliliği şu şekilde ortaya konmuştur. “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)”. Başka bir ayette ise guslün insanın ibadet yapmasındaki önemi şöyle ifade edilmiştir: “Ey İman edenler sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüpken de yolculuk yapanlar dışında, gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın.” (Nisa 43. Ayet) denmiştir. Yani buradan anlayacağımız şekliyle gusülsüz kişi namaz kılamaz ve başka her hangi bir ibadeti yerine getiremez.  Efendimiz’in (s.a.v.) sünnetinde ve öğrettiklerinde de gusül abdesti şu durumlarda görülmüştür; ihtilam olma (rüyalanma hali), cinsel münasebetten sonra, hayız ve nifas bitiminde. Ancak bu durumlarda kişiler necis değildir. Çünkü Efendimiz (s.a.v) “Mümin kişi necis olmaz”, buyurmuşlardır.  Hatta Ebu Hüreyre’den nakledilen bir hadiste kendisinin cünüpken Efendimiz (s.a.v) ile karşılaştığını ve Efendimiz (s.a.v.) tokalaşmak için mübarek ellerini uzattığında “Ben cünübüm” dediğini, fakat Allah Rasulü’nün “Subhanallah! Mümin asla necis olmaz.” buyurduğunu belirtmiştir. (Buhari, Gasl, 23,24). 

Gusül abdestinin şartları ve kuru yer kalıp kalmaması durumu

Gusül abdestinin ağızı ve burnu iyice yıkamak, kuru yer kalmayacak şekilde de tüm vücudu yıkamaktan oluşan üç tane farzı vardır. Gusül abdesti farzdır. Hz. Aişe (r.a) Efendimiz’in (s.a.v) gusül alışını şu şekilde bizlere anlatmıştır: “Efendimiz gusül abdestine önce ellerini yıkayarak başlar daha sonra avret yerini yıkar daha sonra da namaz abdesti gibi abdestini alır, saçlarını iyice yıkar daha sonra başına üç defa su döker bu işlemden sonra da bedenine su döker ve en son ayaklarını yıkardı.”(Müslim, Hayz, 35). Bizim de müminlerin annesi Hz. Aişe (r.a.) vasıtasıyla Efendimiz’den öğrendiğimiz bu usule riayet ederek gusletmemiz en güzel olanıdır.

Efendimiz bir hadisinde bizlere guslün farzlarını şu şekilde açıklamıştır; “Cünüp için ağıza ve buruna su vermek farzdır.” (Mevsılı, İhtiyar, I, Gusül Bahsi) 

Ayrıca bütün vücudu su ile iyice yıkamak gerekmektedir. Tedavi amaçlı yapılan işlemler (diş dolgusu vb.), temizliği sabun ile iyice yaptıktan sonra vücutta sabun kalması, deri üzerinde kalmış ve suyun vücuda temasına engel olan boya, hamur hükmünde sayılıp gusle engel olmaz. 

Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde saç diplerinin iyice yıkanmasını buyurarak “Her saç telinin altında cünüplük vardır. Bu yüzden saç dibine ıslaklığı ulaştırın ve teni de iyice temizleyin.” buyurmuştur. (Nesai, Tahare, 149)

Gusül abdesti alırken niyet ve besmele şart mıdır?

Gusül ederken niyet etmek ve besmele çekmek şart değildir. Sünnettir. Besmele çekmeyen ve niyet etmeyi unutan kişinin guslü geçerlidir fakat sünnet sevabından mahrum kalmıştır.

Gusül abdesti alırken konuşulur mu?

Guslederken konuşmakta bir sakınca yoktur. Ancak guslederken zorunda kalmadıkça konuşmamak gerekir. Çünkü gusletmek de dini olarak bir yükümlülüktür ve dini yükümlülükler yerine getirilirken genelde Allah ile meşgul olunmalı ve dünyevilikten uzak durulmalıdır.

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (1)
HACER 3 yıl önce
ruyada esini cinsel organini gorunce.gusul almak lazimmi