Güneydoğu'da eşekler yaşam mücadelesi veriyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çoğu kentte, yazın yük taşımak için çalıştırılan eşekler, kış aylarında yem ve barınak giderlerinde kurtulmak isteyen sahipleri tarafından terk ediliyor.

YAŞAM 07.01.2020, 11:14
Güneydoğu'da eşekler yaşam mücadelesi veriyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl ve Mardin illerin çoğu köyünde çoğunda eşekler yaz aylarında yük taşımak için çalıştırılıyor.

Yük taşıma işlerinde kullanılan onlarca eşeğin sahibi, kış aylarında yem ve barınak giderlerinden kurtulmak için eşekleri terk ediyor.

Hava sıcaklığının sıfır altında olduğu kentlerde onlarca eşek kış aylarını geçirebilmek için yaşam mücadelesi veriyor.

Kış aylarında başıboş kalan eşekler, şehirlerarası yollarda ve boş arazilerde beslenmeye çalışırken, dondurucu soğukla da baş etmek zorunda kalıyor. Kış mevsiminin oldukça zorlu yaşandığı bölgede çoğu eşek, açlıktan, soğuktan ya da kurt ve köpeklerin saldırıları nedeniyle ölüyor.

Menfaat olmayınca...

Eşeklerin yazın çalıştırılıp, kışın ölüme terk edilmesi konusunda vicdanen rahatsız olduğunu ifade eden Emrah Delibalta, "Bizim insanlarımız yazın bu eşekleri bütün işlerde kullanıyorlar. Kış olduğunda bir parça arpa vermemek için, çıkar ve menfaat olmadığı için böyle çöle salıyorlar. Biz insanlar maalesef böyleyiz yani. İşte onlar da bir parça yiyecek bulmak için geziyorlar. Kimisi soğuktan ölüyor, kimisini köpek ve kurtlar yiyor. Vicdanen rahatsızım." diye konuştu.

Hayvanlar ölüyor

Eşeklerin her geçen gün ölüp sayıca azaldığını belirten Fatih Tekin ise, "İstanbul'da ikamet ediyorum. Annem ve babam burada olduğu için 2 haftalığına geldim. Buraya geldim ama gelmez olaydım. Kar kış geldiği zaman eşekleri salıyorlar, yazın çalıştırıyorlar. Yazın işlerini görüyorlar, kışın da salıyorlar. Gerçekten vicdanen çok rahatsızım. Köyde de kimse bu duruma karşı bir şey yapamıyor. Eşekler günbegün ölüyor." ifadelerini kullandım.

"Hayvan severlerin bakması lazım"

Sedat Delidolu da hayvan severlere çağrı yaparak, "Eşekleri yazın çalıştırıyorlar; hayvan gütmek, tezek toplamak, arpa ve buğday taşıtmak için kullanıyorlar. Şimdi de başıboş bırakıyorlar. Kar, kış, yağmur, çamur demeden eşekler böyle dışarıda kalıyor. Hayvan severlerin bunlara bakması lazım. Bir kedi, köpek gördüklerinde nasıl koşuyorlarsa eşeklere de aynı hassasiyeti göstermeleri lazım. Bakmıyorlar, eşekler böyle dışarıda kalıyor, ölüme terk ediliyor." dedi.

Yorumlar (0)