Günde 400 kilogram yiyecekle kış uykusuna hazırlanıyorlar

Bursa'ya bağlı Karacabey ilçesinde bulunan bir merkezdeki ayı barınağında, ayılara daha rahat edecekleri bir kış mevsimi geçirebilmeleri için özel bakım ve beslenme programı uygulanıyor.

YAŞAM 14.10.2021, 00:00 14.10.2021, 17:50
Günde 400 kilogram yiyecekle kış uykusuna hazırlanıyorlar

'Ayılara özgürlük' temalı çalışmayla 27 yıl evvel başlatılan 'Libearty-Türk Ayı Projesi' çerçevesinde, dans ettirilerek üzerinden maddi kazanç elde edilen ayıların çeşitli kentlerden toplanıp getirildiği ve rehabilite edildiği tesis, çalışmalarını sürdürüyor.

74 ayı bulunuyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı bir olarak açılışı yapılan merkez bünyesindeki 10 hektarlık alanda, Türkiye'nin dört bir köşesinden farklı hikayelerle, çeşitli nedenlerle getirilen ve yeniden doğada hayatta kalması mümkün olmayan 74 tane boz ayı bulunuyor.

Merkezdeki özel hayat alanlarında kış uykusu dönemine hazırlık yapan ayılara, personeller tarafından protein yönünden yüksek özel yemlere ek olarak armut, elma gibi meyveler, ekmek, balık, havuç, ve tavuk veriliyor.

Halihazırda 1 yaşına girmemiş olan ve adeta merkezin göz bebeği konumuna gelen 10 yavru boz ayı ise sık sık bakıcıların ellerinden besleniyor.

"Kasım sonuna kadar beslemeye devam edeceğiz"

Merkez çalışanlarından Azizcan Sezer, basın mensuplarına, yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte ayılar için kış uykusu hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi. 

Ekim ayının ortası itibarıyla ayılara yüksek kalorili ve proteinli besinler verdiklerini kaydeden Sezer, kasım ayı sonuna değin bu işlemlerin süreceğini söyledi.

"Günde 400 kilogram yiyecek veriyoruz"

Hedeflerinin, bu dönemde ayıların yağ depolayarak kış mevsimini rahat bir şekilde geçirebilmelerini sağlamak olduğuna işaret eden Sezer, "Hayvanlarımıza bu dönemde günlük 400 kilograma yakın yiyecek veriyoruz. Kasımdan sonra kış uykusu dönemine girmelerini öngörüyoruz. Bahse konu dönem 3 ila 5 ay kadar sürecek. Bahar mevsiminde ayılarımız yeniden normal metabolizmasına dönüş yapacaklar." şeklinde konuştu.

Karacabey'de bulunan tesisin, ülkemizin yegane ayı barınağı olduğu bilgisini paylaşan Sezer, "Dünyada da ayıların yer aldığı birkaç merkezden biri. Bu sebeple de buranın değeri bizim için ayrı." dedi.































































Yorumlar (0)