Gübre fiyatlarındaki artış, çiftçinin cebini yakıyor

Sivas’ın Ulaş ilçesinde üretim ile uğraşan çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifleri ve firmaların arttırdığı gübre fiyatlarından dolayı şikayetlerde bulundu. 

YAŞAM 16.04.2021, 15:53 17.04.2021, 16:53
Gübre fiyatlarındaki artış, çiftçinin cebini yakıyor

Sivas’ta üretim yapan çiftçiler, son 6 ay içinde gübre fiyatlarında yüzde 90 oranında artış yaşandığını belirterek mağdur olduklarını ve üretimde zorluk yaşadıklarını aktardı.

“Çiftçilerin önünün açılmasını bekliyoruz”

Çiftçilikle uğraşmanın yanı sıra su ürünleri mühendisi olan Murat Sulakçı, son 6 ayda yapılan zamlara ilişkin açıklamasında çiftçinin önünün açılmasını istediklerini ifade ederek şunları dile getirdi:

“Yaz dönemindeyiz şu an, üst gübreleme ve taban yapıyoruz. Gördüğünüz bölgede şeker pancarı için taban gübresi atma işlemini yapıyoruz. Fakat son 6 ayda gübrede yüzde 80-90 oranında artış yaşandı. Hububatta attığımız gübre özellikle 2 bin 700-800 civarındaki gübre bugün 4 bin 650 lira düzeyine geldi. Çiftçinin yarınını ekebilmesine imkân sağlamak için maalesef bu duruma bir önlem alınması lazım. Bunun yanında üst gübrelemede de bu durumu yaşıyoruz. Üst gübreleme işleminde tarım kredi kooperatiflerinin 2 bin 100-200 liradan elde ettiği üre gübresi bu dönemde piyasada yok satıyor ve 3 bin 600 civarında fiyatlara ulaştığını biliyoruz. Neredeyse yüzde 100’e yakın, tam anlamıyla yüzde 90 civarında bir artış yaşandı. Beklentimiz, çiftçilerimizin korunmasıdır. Söz konusu kuruluşların çiftçinin lehine bir karar alması ki sayın tarım bakanından bunun araştırılmasını istiyoruz. Bugünden ziyade yarını kurtarmamız gerekiyor. Gerekli önlemler alınmazsa ürün kaybımız olacak maalesef. Dolayısıyla yine bir ithalat cenderesi altında kalmış olacağız. Bu durum da, çiftçilerimizin her geçen gün tarımdan çekilmesine sebep olacak. Fakat yetkililerden beklentimiz, söz konusu duruma müdahale edilmesi ve böylece çiftçinin önünün açılmasıdır.”

“Mazot ve gübre, üreticiye vergisiz verilmeli”

Sivas’taki çiftçiler de konuyla ilgili açıklama yaparken gübrenin, maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çekerken mazotun ve gübrenin, üreticiye ve köylüye vergisiz verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bir başka çiftçi Samet Özkan ise pandemi sürecinde maliyetlerin daha uygun koşullara getirilmesi gerektiğine vurgu yaparken fiyatların haddinden fazla arttığını dile getirdi.

Yorumlar (0)