Görüntülemek için birbirleriyle yarıştılar

Rize'de sabah erken saatlerde Şahin Tepesi'ne giden kuş gözlemcileri, yırtıcı kuşları görüntüleyerek göç yolculuklarına şahitlik ediyor.

YAŞAM 06.04.2022, 00:07
Görüntülemek için birbirleriyle yarıştılar

Yırtıcı kuş türlerinin önemli göç yollarından biri olan Rize'de kuş gözlemcileri, oldukça zorlu yolculuğu görüntüleyerek kayda geçiriyor.

Her sene çok sayıda kuş, kışlama ve üreme alanları arasında oldukça uzun bir göç yolculuğuna çıkıyor. Bahse konu göç hareketi, sonbahar ve ilkbaharda yoğun olmak kaydıyla senede iki defa yaşanıyor.

Ülkemiz, kuşlar için çok önemli bir göç rotası üzerinde bulunuyor. Yırtıcı kuşların bir bölümü boğazlar üzerinden Avrupa'ya giderken, bir bölümü ise Doğu Karadeniz üzerinden Rusya'ya göç ediyor.

4 senedir gözlemliyorlar

Kuş gözlemcileri, 4 senedir, Rize'deki Şahin Tepesi'nde sabırlı bir şekilde yırtıcı kuşları bekliyor. Gözlemciler, sabahleyin erken saatlerden itibaren muhteşem bir şölene dönüşen bu zorlu yolculuğunu fotoğraflıyor.

Kuş gözlemcileri, 4 senede ülkemizde gözlemlenen 41 farklı yırtıcı kuş türünden 38'ini görüntülemeyi başardı. Bahse konu kuşlardan 26'sı düzenli bir şekilde ilkbahar göçünde kentte görülüyor.

"Her ilkbaharda buradan geçiyorlar"

Kuş gözlemcisi ve veteriner hekim Birol Hatinoğlu, basın mensuplarına, mesleği gereği senelerdir doğayla iç içe bir şekilde kuş gözlemciliği yaptığı belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nde ilkbahar mevsiminde yırtıcı kuş göçünün Şahin Tepesi'nden kolaylıkla izlendiğini kaydeden Hatinoğlu, hazan göçünün ise Çoruh Vadisi'nden seyredilebildiğini dile getirdi.

Hatinoğlu, kış mevsimini Afrika'da geçiren yırtıcı kuşların Hatay üzerinden ülkemize giriş yaptığını dile getirerek, "Anadolu üzerinden üremek amacıyla Rusya'ya doğru göç ediyorlar. Her ilkbahar mevsiminde Rize'nin sırtlarında onları izleyebiliyoruz." diye konuştu.

"600 bin kadar kuş buradan geçiyor"

Gürcistan'ın Batum kentinde her sene kuş sayımı yapıldığını ifade eden Hatinoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"2021'de Batum'da 1,4 milyon kuş sayılmış. Burada ise bu yönde bir çalışma yapılmamış. Biz ayda 600 bin kadar kuşun buradan geçtiğini tahmin ediyoruz. Göç henüz bir hafta önce başladı. Aralarında atmaca, kartal, kara çaylak gibi türler var. Gözlem yapmak için çok değerli bir nokta. Değerli fakat araştırma yapılmamış bir yer. İlerleyen dönemlerde buranın önemi de anlaşılacaktır."

"Türkiye'de amatör olarak yapılıyor"

Hatinoğlu, ülkemizde kuş gözlemciliğinin gelişmekte olduğunun altını çizerek, "Ülkemizde kuş gözlemciliği genel olarak amatör bir şekilde yapılıyor. Daha üst seviye bir gözlem ekibinin kurulması gerekiyor. Ornitologların buraya gelip gözlem ve sayım yapması sağlıklı neticeler ortaya çıkarabilir." şeklinde konuştu. 

Bölgeden ender türlerin de geçtiğini ifade eden Hatinoğlu, her sene ülke dışından gözlemcilerin buraya gelip fotoğraf çekmek istediğini de sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)