Görgü tanıkları ışık patlamasını anlattı!

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sırasında görülen ışık patlamasına şahit olanlar o anları anlattı. Görgü tanıklarından biri, "Deprem sırasında güvenlik odasının içerisindeydim, sarsıntıyla birlikte kapıyı açtım refleksle. Tam da o sırada karşımda büyük bir ışık belirdi, ışık zihnime kazındı. Ben ilk başta ışığın gölün içerisinden çıktığını zannettim." dedi. 

YAŞAM 05.02.2020, 13:07
Görgü tanıkları ışık patlamasını anlattı!

Elazığ'da 24 Ocak günü merkez üssü Sivrice olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Deprem sırasında ilçe merkezinde bulunan bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde, yer sarsıntısının başlamasından birkaç saniye sonra Hazar Gölü yakınlarında bir ışık patlaması meydana geliyor. Söz konusu ışık patlaması, kilometrelerce uzaklıktan fark edilebiliyor. 

Özel güvenlik görevlisi Oğuz Türkmen, ışık patlamasının görgü tanıklarından biri oldu.

Türkmen, o anları şöyle anlattı:

"Deprem sırasında güvenlik odasının içerisindeydim, sarsıntıyla birlikte kapıyı açtım refleksle. Tam da o sırada karşımda büyük bir ışık belirdi, ışık zihnime kazındı. Bu ışık nereden çıktı acaba, gölün içinden mi çıktı, nasıl oldu, bir enerji patlaması mıydı diye."

"Gölün içerisinden çıktığını zannettim"

O esnada deprem olmaya devam ettiğini kaydeden Türkmen, "Deprem bittikten sonra arkadaşlarımı arkamda görünce ferahladım. Bu bir trafo patlaması falan değildi, birkaç tane ışık çıktı, en büyük ışığı görüyorsunuz kamera kayıtlarında da var. Ben ilk başta ışığın gölün içerisinden çıktığını zannettim. Işık gözüme şöyle belirdi, hani şimşek çakar da bir beyaz ışık belirir ya karanlıkta, bu karşıda dağın arkasında belirdi." diye konuştu. 

Bazı görgü tanıkları da ışık patlaması sırasında göktaşı düştüğünü zannettiklerini ifade etti. 

Bilimsel olarak açıklandı

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, deprem esnasında Hazar Gölü yakınlarında meydana gelen ışık patlamasının ilçe sakinleri tarafından fark edildiğini belirtti. 

Aksoy, Marmara Depremi'nde bloklar arasında 5 metrelik bir yer değişiminin gerçekleştiğini, Elazığ depreminde ise 50 metrelik bir değişim olduğunu ifade etti. 

"Elektrik üretiminden sonra gerçekleşti"

Yer değişiminden kaynaklanan bir enerjinin ortaya çıktığını aktaran Aksoy, şunları söyledi:

"Fayın hareket geçip deprem ürettiği anda fay zonunda yer alan kayaların içindeki minerallerin gerilmesi dolayısıyla elektriksel özelliklerinde değişim olduğu için bir ışıma meydana geliyor. Nasıl ki bulutlardaki elektrik yükünden dolayı şimşek çakıyorsa bu da benzer bir durum. Bilimin kabul ettiği bu olay, deprem sırasındaki kayaların birbirine sürtünmesinden dolayı oluşan elektrik üretimi sonrasında gerçekleşen ışınlardır."

Aksoy, deprem sırasında meydana gelen ışık patlamasının metan gazından kaynaklandığını aktaran Aksoy, şu ifadeleri kullandı:

"Erciş depreminde Van gölü kenarında yoğun bir bitki örtüsü, sazlıklar var. O sazlıklar göldeki biriken malzemenin altında kalınca turba dediğimiz kömürleşmeye doğru giden bir süreç başlıyor. Deprem sırasında orada yangınlar çıkmıştı. Bunun bataklık gazı dediğimiz metan gazından kaynaklandığı söylenebilir ancak bizim bölgemiz için metan ya da turba dediğimiz kömürleşme hali söz konusu değil. Hazar Gölü yakınlarındaki ışıma deprem anında kayalardaki minerallerinin elektriksel özelliklerinin değişiminden meydana gelen bir durum."

Yorumlar (0)