Gönüllü veterinerler yangından etkilenen hayvanlar için zamanla yarışıyor

Antalya'ya bağlı Manavgat ilçesindeki yangında alevlerden ve dumandan etkilenen hayvanlara gönüllü klinik hizmeti veren veteriner hekimler, zamanında müdahaleleriyle çok sayıda hayvanı hayata döndürdü.

YAŞAM 02.08.2021, 23:57 03.08.2021, 17:03
Gönüllü veterinerler yangından etkilenen hayvanlar için zamanla yarışıyor

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alev Gürol Bayraktaroğlu ve beraberindeki gönüllü veterinerler ile Antalya Veteriner Hekimler Odası'na bağlı üyeler, karadan ve havadan söndürme çalışmalarının devam ettiği Manavgat'ta yangından zarar gören hayvanların tedavisi için yoğun çaba sarf ediyor.

Hasar tespiti gerçekleştirilen yerlerde ekipler, yangından zarar gören hayvanların yara ve yanıklarına müdahalede bulunuyor. Hayvanların sahiplerine ise tedavinin devamı için antibiyotik, yara merhemi ve dezenfektan veriliyor.

Prof. Dr. Bayraktaroğlu ve beraberindeki gönüllü ekip, yaralı hayvanların olduğu bölgede çalışırken, yurttaşların getirdiği yaralı serçe yavrusunu da hayata bağladı.

Adeta zamanla yarışarak müdahalesi gerçekleştirilen minik serçeye, yoğun bakım gıdası olarak kullanılan köpek-kedi maması verildi.

"20 hayvana müdahale ettik"

Prof. Dr. Bayraktaroğlu, basın mensuplarına, tam donanımlı gezici klinik aracıyla yangın bölgesinde çalıştıklarını dile getirdi.

İki gündür yaralı hayvanlara müdahale ettiklerini söyleyen Bayraktaroğlu, 4 dahiliyeci, 4 cerrah, 2 egzotik hayvanlar ve 2 suni tohumlama uzmanının ekipte bulunduğunu kaydetti. 

Bayraktaroğlu, yangından etkilenen yaban hayvanlarına ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Genellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarla karşılaştık. Yangından etkilenen hayvanlarda ilk iki günde başını sallayarak ağızdan solunumu söz konusu. Çok iyi bir sıvı tedavisi gerekiyor. Hasta sahiplerine de serum setlerini bırakıyoruz, tedavinin sürmesini istiyoruz. Çoğu hayvanda yanık var, müdahalede bulunduktan sonra ne yapmaları gerektiğini hayvan sahiplerine öğretiyoruz. İki gün içerisinde 20 hayvana müdahalede bulunduk."

Yavru serçe hayata tutundu

Yaban hayvanlarının da yangında zarar gördüğünü, vakaları araştırdıklarını dile getiren Bayraktaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlar yaralı bir serçe yavrusu getirdi. Köpek mamasıyla besliyoruz. Bir hayvanı kaybettik. Vakalara yetişmemiz genellikle 2 günü geçtiği için hayvanlar kendisini toparlayamıyor."

Onlarca hayvan öldü

Gebeci Mahallesi'nde, yangında ağıldaki hayvanları ölen ve 8 hayvanının da tedavisi devam Hüseyin Savaş, "Sağ olsunlar veteriner arkadaşlar yaralı hayvanlara müdahale ediyor. Dün gece burayı alevler sarmış, köy tahliye edilmişti. Geldiğimizde her şey bitmişti. Bu hayvanlar hayatta kalmış, onların da tedavisi yapılıyor." dedi. 

Yorumlar (0)