Göçmenlerin sınırda bekleyişi sürüyor: İşte o görüntüler...

Türkiye-Yunanistan sınırına gelen binlerce göçmenin tampon bölgedeki bekleyişi sürüyor.

YAŞAM 07.03.2020, 10:50
Göçmenlerin sınırda bekleyişi sürüyor: İşte o görüntüler...

Türkiye, göçmenlerin Avrupa geçebilmelerini sağlamak için sınır kapılarını açtı. Söz konusu kararın ardından Türkiye-Yunanistan sınırında yoğun göçmen hareketliliği başladı.

Yunan güvenlik güçlerinin göçmenlere zaman zaman biber gazı, ses bombası ve gerçek mermi ile müdahalede bulunduğu görülüyor.

Türkiye'nin birçok kentinden Yunanistan sınırına gelen çok sayıda göçmen sınır hattına ulaştı.

Aralarında Afganistan, Suriye, İran ve Özbekistanlıların da yer aldığı göçmenlerin, Meriç Nehri kenarından kıyıya geçişi sürerken, bazılarının da bekleyişi devam ediyor. 

Uluslararası hukuk ile mültecilere dair uluslararası sözleşme ve mutabakatlarda, kendilerini güvende hissetmeyen, savaş ve benzeri korkular sebebiyle ülkelerinden ayrılan insanların başka bir ülkeye sığınma hakkına sahip oldukları belirtiliyor.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 14. maddesinde, "Herkes zulüm karşısında başka ülkelerde sığınma talebinde bulunma ve sığınma hakkından yararlanma hakkına sahiptir." ifadesi kullanılıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikasını biçimlendiren ve hala üzerinde çalıştığı "Ortak Avrupa İltica Sistemi"ne göre, "kendi vatanında ciddi zulüm ve zarar tehdidiyle karşı karşıya kaldığı için kaçan ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan kişilere" sığınma hakkı tanınması gerekiyor. 

Yorumlar (0)