Göç eden kartaldan Rusya'ya kabarık fatura

Sibiryalı uzmanlar nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bozkır kartallarının göç rotasını izlemek için bir proje başlattılar. Proje kapsamında gözlemlenen kartallardan biri İran'a gidince projenin bütçesi bitti.

YAŞAM 25.10.2019, 17:48
Göç eden kartaldan Rusya'ya kabarık fatura

Sibiryalı ornitologlar çalışma kapsamında kartallara bir GPS cihazı taktı. Bu cihaz, kuşların gittikleri yerlerden araştırma merkezine mesaj iletmesini sağlıyor.

Sibiryalı bilim insanları, bozkır kartallarının göç rotalarını izlemek için 13 tanesine mesaj gönderilebilen bir GPS izleme cihazı taktı. Kuşların Rusya’dan komşu ülke Kazakistan’a geçişleri izlenebildi.

Ancak diğer kartalların aksine Hakasya Cumhuriyeti’nde doğan Min isimli bir kartal, bilim insanlarının beklemediği bir rotadan uçarak yazın büyük kısmını Kazakistan’da sinyal alanı dışında kalan bir bölgede geçirdi. O sırada kartalın üzerinde bulunan cihaz, bulunduğu noktalardan çok sayıda mesaj göndermeye çalıştı ancak mesajlar, Kazakistan’daki söz konusu bölgede gönderilemedi.

İran'a geldi

Kartal en sonunda İran’da bir çöplüğe geldi. Yazın gönderilemeyip bekleyen tüm mesajlar İran’a gittiğinde bir anda gönderildi. Kartalın bulunduğu bölgeden gönderilen her bir mesaj 49 ruble (0.75 dolar) olarak ücretlendirildiğinden, araştırmacılara yüzlerce dolarlık bir fatura oluştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Novosibiriskli ornitolog Yelena Schneider, “Yazın gittiği yerlerden bize yüzlerce pahalı mesaj gönderip kartal araştırması için sahip olduğumuz tüm bütçeyi harcadı.” dedi.

Yardım kampanyası düzenlendi

Araştırmacılar bütçelerinin tükenmesinin ardından Min’in maceraları esnasında harcanan parayı telafi etmek için bir bağış kampanyası başlattı. Yapılan yardım çağrısı sonuçsuz kalmadı. Bir başka uzman olan İgor Karyakin’e göre, toplanan bin 500 dolarlık bağış, fatura borcunu kapatmak için yeterli oldu.

Karyakin, insanların para göndermeyi sürdürdüğünü ve gelen bağışlarla nadir bulunan bu kartalların incelenmesine yönelik projeye devam etmek istediklerini söyledi.

Rus bilim insanları, bu projeyle nesilleri tükenme tehlikesi altında olan bozkır kartallarının göç rotalarını takip ederek onlar için tehdit oluşturan unsurları belirlemeye çalışıyor.

Yorumlar (0)