Gezegendeki en tuhaf hayvanlar!

Öyle hayvanlar var ki birçoğu uzaylı tasvirlerinden daha iyi! Dünyada yaşayan bazı garip canlıları sizler için derledik.

YAŞAM 04.05.2019, 19:10
Gezegendeki en tuhaf hayvanlar!

Hepimiz hayvanseveriz değil mi? Kedilerimiz ya da köpeklerimiz yıllarca en yakın arkadaşımız oldu. Birçok insanla paylaşamadığımız duyguları köpeklerimizle, kedilerimizle, balıklarımızla ve kuşlarımızla paylaştık. Onları kendimize daha yakın hissettik. Bize bu kadar yakın olarak hissettiğimiz bu arkadaşlarımızın da duyguları olduğunu düşündük. Gerçekten de öyle, hayvan dostları olanlar bilir! Bu yakınlıktan dolayı onların da yaşama hakkı olduğunu düşündük ve başlarına gelen en küçük kötülükte ayağa kalktık. Peki hamamböceklerini ezerken, fareler için binbir türlü tuzaklar kurarken hiç durup düşünmedik değil mi? Sanki yapılması gereken bir görevmiş gibi düşünmeden üstüne basıyoruz ve bundan suçluluk da duymuyoruz. Peki onların yaşama hakkı yok mu? Yaşama haklarının olmadığını düşünmemizin sebebi, görünüşlerinden ve kokularından hoşlanmamamız olabilir mi? Bu tartışma belki de başka bir yazımızın konusu olabilir.

Biz ise daha önce belki de görmediğimiz, gördüğümüz anda ağzımızın açık kalacağı bazı hayvanları sizler için derledik. Bazıları oldukça sevimli, bazıları ise bir hayli korkunç! Onları görürseniz, garip geldikleri için zarar vermeyin ama… Ya da dikkat edin onlar size zarar verebilir.

Tersiyer

Yaşam bölgesi Güneydoğu Asya olan bu garip hayvanlar boyu 9 ila 16 cm arasında değişmektedir. Kuyrukları ise neredeyse bu hayvanların iki katıdır. Ağırlıkları en fazla 160 gram olabilen Tersiyer, ağaçlarda yaşamını sürdürür. Gözlerinin beyinlerinden daha büyük olduğu bilinen bu hayvanlar ülkemizde Cadı makigiller olarak geçmektedir.

Gece yaşayan bu hayvanlar primatlar arasında bitkiler ile beslenmeyen tek türdür. Bu canlılar kelebek, karınca, örümcek ve yarasa gibi hayvanlarla beslenirler.

Kel Uakari

Hiç tanımadığımız uzaktan akrabalarımıza benzeyen Kel Uakari, genellikle Peru ve Brezilya dolaylarında yaşarlar. Suya yakın yerlerde yaşayan bu canlılar bir kedi büyüklüğündedir ve yüzleri pembedir.

Yüzlerinin dışında bütün vücutları kılla kaplıdır. Yüksek ağaçların tepesinde yaşar ve meyve ile beslenirler. Çok az düşmanı olan Kel Uakari’nin düşmanları yılanlar ve akbabalardır.

Geoduck

ABD ve Kanada’nın kuzey kesimlerinde yaşayan bu garip canlı, dünyada yer alan en devasa istiridyedir. Kabuk uzunluğu 20 cm’ye kadar ulaşabilen bu hayvanların ağırlığı 1 kilogramdır.

Genellikle Çin’de bir besin olarak tüketildiği için her yıl binlerce ton Geoduck yakalanır ve Çin’e satılır.

Çamur Zıpzıpları

Çamur zıpzıpları; Japonya, Çin, Hindistan, Madagaskar ve Doğu Afrika’da yaşayan bir balık türüdür. Bu canlılar, çamur yüzeyindeki bitkileri yiyerek beslenir. Yüzgeçlerini kullanarak yüzen ve karada çiftleşen bu canlılar,  yumurtalarını çamurun içine kazdığı bir oyuğa atar.

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı

Okyanusların dibinde yaşayan garip hayvanlardan birisi de, dudağına kırmızı bir ruj sürmüş gibi görünen bir canlıdır.

Galapagos Adası civarında yaşayan kırmızı dudaklı yarasa balığı, göğüs yüzgeçleri sayesinde bir insanmışçasına yürüyebilir. Etçil hayvanlar olan bu garip yarasa balıkları; deniz tarakları, kurtçuklar ve diğer balıklarla beslenir.

Büyük Dişli Deniz Kalamarı

Alman Araştırma gemisi tarafından Atlantik Okyanusu’nda bulunan bu ilginç canlının insan gibi dişleri vardır. Avını, kollarının üzerinde yer alan vantuzlar sayesinde yakalayan deniz kalamarının ölçülen en fazla  ağırlığı erkeklerde 150 kilogram, dişilerde ise 275 kilogramdır.

Yılbaşı Ağacı Solucanı

Ortalama 3-4 cm uzunluğundaki bu solucanlar, tropikal resiflerde hayatını sürdürür. Noel ağacına benzeyen bu canlılar, fazla hareket etmezler.

Deniz derinliğinin 100 feet altında yaşayan Yılbaşı ağacı solucanı, planktonlarla beslenir.

Zürafa Biti

Uğur böceklerine benzerlikleriyle bilinen bu hayvanlar, kavga etmek için uzun boyunlarını kullanır. Madagaskar civarında yaşayan bu canlının erkekleri, dişilerinden yaklaşık 2 ila 3 kat uzundur.

Barreleye Balığı

Kafası şeffaf olan bu ilginç balığın gözleri ışığa son derece duyarlı! Üzgün bir yüze sahip olan Barreleye balığı, yukarıya bakmak için kafasının içindeki gözlerle yukarıya bakıyor.

Çok garip ama balığın ağzının üstünde yer alan gözler, hayvanın gerçek gözleri değil!

Cam Kanatlı Kelebek

Güney Amerika’da yaşayan cam kanatlı kelebek, şeffaf kanatlara sahip olan bir polen toplayıcısıdır. Yemeği için acele etmeyen u kelebek bir yerde saatlerce hareketsiz durabilir.

Yorumlar (0)