Geri Dönüşüm Neden Önemli?

YAŞAM 15.09.2020, 14:41 22.09.2020, 23:49
Geri Dönüşüm Neden Önemli?

Atıklar hem dünyaya hem de atmosfere büyük zararlar verir. Her yıl oluşan milyonlarca atık, sağlıksız ve yavaş yavaş yok olan bir dünyaya neden oluyor. Atıkların verdiği zararlar ile mücadele etmek adına geri dönüşüm oldukça verimli bir yöntemdir. Kullanılan bu yöntem aynı zamanda ülke ekonomisi içinde çok büyük avantajlar barındırıyor.

Geri Dönüşüm Nedir?

Atık maddelerin tekrar işlenerek aynı maddenin oluşturulmasına geri dönüşüm denir. Bu yöntem ülkelerin ekonomisine çok önemli katkılar sunar. Çeşitli işlemlerden geçen atıklar üretim sürecinde tekrar yer alıyor. Bu da hammadde ihtiyacını azalmaktadır. Kaynak ihtiyacının her geçen gün arttığı günümüzde bu işlemler giderek daha değerli bir hal almaya başladı. Bu etkenlerin yanında zararlı atıkların doğaya zarar vermesinin de önüne geçiliyor.

Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Her atık madde geri dönüşüm için uygun değildir. Pek çok ülkede bu alanda yen projeler geliştiriliyor. Atık maddeler özelliklerine göre sınıflandırıldığında daha kaliteli bir üretim süreci ortaya çıkıyor. Üretim sürecinin ilk aşaması kaynakların ayrıştırılmasıdır. Değerlendirilebilir özelliklerde olan atıklar ayrıştırılır. İkinci aşamada ise sınıflama yapılır. Atıklar cam, plastik, kağıt ve metal şeklinde sınıflandırılır.

Üçüncü aşamada değerlendirme yapılır. Kimyasal ve fiziksel değişimlerden geçirilen atıklar yeni malzemeye dönüşür. Son aşamada ise ekonomiye geri dönen malzemeler yeni bir malzeme olarak işlenir ve kullanıma sunulur.

Geri Dönüşümün Faydaları

Ülke ekonomisine yeniden kazandırılan atıklar doğal kaynakların korunmasını sağlar. Aynı zamanda önemli oranlarda enerji tasarrufu imkanı verir. Yapılan bu çalışmalar atık miktarını azaltacağı için çöp depolama işlemleri de büyük oranlarda kolaylaşır. Geri dönüşümler denizlerin, toprağın hatta havanı kirlenmesinin önüne geçmesi itibari ile çevre dostu bir uygulamadır. Bu şekilden işlenerek ekonomiye geri kazandırılan yararlı atıklar boşa gitmez. Ekonomik açıdan ülke ekonomisine çok  önemli katkılar sağlar.

Yorumlar (0)