Gelenek adı altında istismar edildiler

Gümüşhane'de 7-12 yaşlarında dört çocuğun, gelenek adı altında bir örtünün altında çırılçıplak soyulması tepkilere yol açtı. Tutuklanması istenen 3 kişi serbest bırakıldı.

YAŞAM 23.08.2019, 10:02 23.08.2019, 10:28
Gelenek adı altında istismar edildiler

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Mahmatlı köyünde bir tür gelenek haline geldiği söylenen 'civciv çıkarma' tepkilere neden oldu.

Olay, 18 Ağustos akşamı meydana geldi. Köydeki düğün, kına ve bayramlarda görülen ve 'civciv çıkarma' adı verilen skandal adet, R.G. için düzenlenen kına eğlencesinde de tekrarlandı.

'Civciv çıkarma' hakkında ulaşılan bir video kaydına göre, olay şu şekilde gerçekleşiyor:

Bir odanın ortasına geniş bir çarşaf geriliyor. Ayakta duran 3-4 kişi tarafından gerilen çarşaf tutuluyor. Çarşafın altına yaşları 7 ile 12 arasında değişen 3-4 çocuk giriyor. Bu çocuklarla birlikte 18 yaşın üstünde birkaç kişi de çarşafın altına giriyor. 

Çevredekilerin gülüşmeleri eşliğinde, çarşafın altındaki çocukların kıyafetleri tek tek çıkarılıyor. Video kaydında çocukların bazılarının çığlık attığı, bazılarının da çarşafın altından kurtulmaya çalıştığı görülüyor. Çarşafın altından çıkan çocuklardan 2'sinin iç çamaşırlarının da çıkarılmış olduğu görülüyor.

Adli kontrol şartı ile serbest bırakıldılar

Video kaydının yayılması üzerine çocuklardan bazılarının ailesi durumdan şikâyetçi oldu ve durum Kelkit İlçe Jandarma Komutanlığına bildirildi. 

Olay esnasında odada bulunan 30 kişinin savcılık talimatıyla ifadesi alındı. Çocukların giysilerini çıkardığı tespit edilen kişilerden A.C., S.C. ve B.G., savcılık tarafından tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi.

Kelkit Sulh Ceza Hâkimliği, bu kişileri adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Söz konusu kişiler hakkında 'çocuğun cinsel istismarı' suçlaması ile soruşturmanın yürütüldüğü bildirildi.

"Köyümüzde olan bir düğün adetidir"

Köy Muhtarı Yakup Gül'ün skandal adete ilişkin, "Bizim köyde yarım asırdır bu oyun oynanır. Gülme, eğlenme amaçlı yapılır. İstismar gibi bir durum söz konusu değil. Kıyafetleri çıkarıldığı için oyuna 'civciv çıkarma' deniyor. Ortada bir kötü niyet yok." dediği öğrenildi.

"Ortada bir olay yok. Köyümüzde olan bir düğün âdetidir." ifadelerini kullanan Muhtar Gül, daha fazla konuşmak istemediğini söyledi. Savcılık kaynakları,  soruşturmanın tüm yönleri ile etkili bir biçimde yürütüldüğünü kaydetti.

Yorumlar (0)