Gedelek turşusu kış sofralarındaki yerini almak için hazırlanıyor

Ülkemizde turşu üretimi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı olan Gedelek Mahallesi’nde tüm üreticiler, kış sezonuna az bir süre kala kendilerine ulaşan taleplere yetişebilmek için geceli gündüzlü çalışıyor

YAŞAM 14.10.2021, 17:36 16.10.2021, 11:04
Gedelek turşusu kış sofralarındaki yerini almak için hazırlanıyor

Gedelek Mahallesi’nin ünü başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya yayılmış olan meşhur turşuları yoğun taleple karşı karşıya. Son günlerde gelen taleplere yetişebilmek için yoğun mesai yapılıyor ve 3 kuşaktır bu mahallede üretilen turşular 100 ülkeye de ihraç ediliyor.

Başta lahana, biber, salatalık, sarımsak, havuç, domates ve pancar gibi sebzeler olmak üzere birçok çeşidi yapılan turşular 1 kilogramlık şişelerden 10 tonluk varillere kadar değişik ebatlarda hem perakende hem de toptan olarak satışa sunuluyor.

Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez, mahallelerinde üretimi yapılan turşuculuğun 70 yıl kadar bir geçmişi olduğunu belirtti.

Burada faaliyet gösteren birçok firmanın üçüncü kuşağı temsil ettiğini söyleyen Dönmez, buradan Türkiye’nin neredeyse tüm yörelerine gönderim yapıldığını vurguladı ve bu kadar çok talep görmelerinin nedenini ise, buradaki halkın ustalığından kaynakladığını ifade etti.

 Birçok köyde gençler büyük kentlere göç ederken burada istihdama katkı sağlayarak üniversite olanların büyük bölümünün bu meslekle hayatını devam ettirdiğini vurguladı.

“Sezonda 50 bin ton turşu üretiyoruz”

Muhtar Mehmet Dönmez ayrıca bağışıklık sistemine doğal katkısından dolayı pandemi zamanında da çok talep aldıklarını söyledi.  Esnafın gösterilen bu ilgiden çok memnun olduğunu aktaran muhtar sözlerine şöyle devam etti: “Mahallemizde tüm Türkiye başta olmak üzere Türki cumhuriyetler, Arap ülkeleri ve Avrupa ülkelerine turşu gönderiliyor. Türkiye’nin her yerinden buraya turşu yapmak üzere çeşitli sebzeler gelir. Yazın burası adeta İstanbul hali gibidir. Biz burada sezon boyunca 50 bin ton civarında turşu üretimi yapıyoruz. Bunun yarısı iç pazara, yüzde 30’u restoranlara ve fast food firmalarına kalanı da ihracata gider. Bizim turşu sezonumuz Mayıs-Ekim dönemi arasıdır. 1500 kişilik olan köyümüzün nüfusu nakliyeciler ve çiftçilerle birlikte 5 bin olur.  Biz kendimizle birlikte çevremize de çok büyük bir istihdam sağlamaktayız.”

“İşlerimizde yüzde 80 artış var”

Turşu üreticilerinden biri olan Yakup Yalçın da Gedelek Mahallesi’nde her evin altında turşu işletmesi olduğuna dikkati çekerek “Bizim sezonumuz mayıs ayında sarımsakla beraber başlar. Erikle devam eder. Bir ay boşluk olduktan sonra biber, salatalık ve lahana ürünleriyle devam eder.  Hele bu pandemi zamanında bağışıklık sistemine iyi geldiği de söylenince işlerimiz yüzde 80 oranında arttı. Sarımsak, pancar, salatalık ve lahana çeşitlerine talep çok oldu” dedi.

Yorumlar (0)